I Danderyds kommun (på bild) har villorna ökat i pris i genomsnitt 2 000 kronor per dag – tio år i sträck. Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg/TT

Villaägare i Stockholms län har tjänat mer än 1 000 kronor om dagen – i tio år

Uppdaterad
Publicerad

En genomsnittlig svensk villa har ökat i pris nästan 400 kronor per dag – tio år i sträck. I flera kommuner i Stockholms län handlar det om en bra bit över 1 000 kronor om dagen.

– De unga som köpte en bostad för tio år sedan har gjort sitt livs affär. De har ökat sin nettoförmögenhet mer än de kunnat göra genom att utbilda sig och anstränga sig på jobbet, säger Karolina Ekholm, professor i nationalekonomi.

Tröskeln för att köpa ett boende blir allt högre. Villorna i riket har i genomsnitt ökat i pris med 86 procent sedan 2011, enligt Svensk mäklarstatistik.

Sett till kronor och ören har ökningen varit störst i de dyrare kommunerna i Stockholm; Danderyd, Lidingö, Nacka, Solna, Sundbyberg med flera.

Den som ägt en genomsnittlig villa i någon av de kommunerna har gått plus minst 1 000 kronor per dag sedan 2011. I Danderyd har villorna i genomsnitt ökat 2 000 kronor per dag, eller 7,4 miljoner på tio år.

Villaägare lägger mindre del av inkomsten på boendet

Prisökningen på en villa märks inte av i vardagsekonomin, men de som äger sitt boende lägger också mindre del av sin inkomst på boendekostnader, visar statistik från Statistikmyndigheten SCB.

Medan hyresgäster lägger 28 procent av inkomsten på boende lägger villaägare i genomsnitt 16 procent (2017 års siffror). Det förklaras främst av att hyresgäster ofta har en lägre lön än de som äger sin bostad, skriver SCB.

Kommunerna där villor ökat mest i kronor per dag 2011-2021

Danderyd 2 030 kr

Lidingö 1 763 kr

Solna 1 309 kr

Nacka 1 236 kr

Täby 1 208 kr

Lomma 1 146 kr

Sundbyberg 1 141 kr

Stockholm 1 100 kr

Sollentuna 1 046 kr

Värmdö 1 015 kr

Källa: Svensk mäklarstatistik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.