Viral succé får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Stoppa vansinnet, rädda slussen! heter en video som sedan i tisdags fått en otrolig spridning via sociala medier. Filmen kritiserar Stockholm stad för att inte visa hur Nya Slussen verkligen kommer att se ut. Nu får filmens skapare själva kritik för att visa en felaktig bild av Slussens framtid.

På ett dygn fick den kritiska filmen över 60 000 visningar på nätet. Initiativtagarna som vill stoppa Nya Slussen kallar sig för Stigbergsgruppen och består av privatpersoner som engagerar sig ideellt. Dom hoppas nu att folk ska förstår hur nybygget verkligen kommer att se ut.

– Vi vill visa hur Nya Slussen kommer att te sig för stockholmarna i den miljö och nivå som stockholmarna själva kommer att uppleva den, säger Ole Settergren som är en av initiativtagarna till filmen.

Ni vill visa hur Slussen kommer att se ut i framtiden, men vet inte de som bor i Stockholm redan det?

– Nej de vet de inte. Hade dem det så hade man aldrig accepterat det planförslag som röstats igenom, säger Ole Settergren.

Tacksam att sprida

Men Filmen får stark kritik för att sprida myter från den politiskt obundna stadsutvecklingsgruppen Yimby.

– Man väljer att ta sådant som kanske inte är helt okej eftersom man ser att det fungerar. Filmen är ju väldigt tacksam att sprida då den är väldigt enkel att ta till sig även om mycket i den faktiskt inte stämmer, Anders Gardebring, talesperson för Yimby

Visar själva fel bild

En del av den kritik som filmen om att stoppa slussenbygget får är att deras egna bilder inte heller visar hur den nya Slussen verkligen kommer att se ut.

– Stockholm stad är den part som blivit kritiserad i domstol för att visat upp missvisande bilder. Vi har försökt få ut 3D-bilder från staden men det har vi inte fått, säger Ole Settergren.

Talespersonen på Yimby råder nu folk att vara mer kritiska när de delar videoklipp på nätet.

– Allting du ser stämmer ju inte. Det har varit extremt tydligt från samtliga slussenmotståndares läger att man spridit den här typen av felaktigheter, Anders Gardebring

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer