Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de virtuella Instagramprofilerna i klippet. Foto: Instagram/SVT

Virtuella influencers allt mer verkliga: ”Helt sinnessjukt”

Publicerad

Så kallade virtuella influencers, där olika tekniker såsom AI använts för att skapa en människoliknande karaktär, blir allt mer realistiska. Nu slår hälsocoachen Amanda Lekland larm om att det kan leda till orealistiska ideal.

– Det farligaste är att man börjar jämföra sig med ett ideal som faktiskt inte ens är mänskligt, säger Amanda Lekland som är bosatt i Stockholm.

Hon pekar på flera exempel på Instagram, där avsändaren bakom kontona är oklar. På vissa anges titeln ”virtual influencer” eller ”AI generated”. Samtliga konton föreställer unga kvinnor som poserar och visar upp kläder och smink.

Tobias Falk, universitetslektor i digitala medier vid Stockholms Universitet, förklarar att det troligtvis är en kombination av olika tekniker som ligger bakom exemplen.

– Jag tror att det till stor del är filmat material som man har bearbetat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.