• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Margareta Bohlin är docent i psykologi vid Göteborgs universitet och forskar i sociala medier. Foto: SVt/TT

Forskaren: ”Vi påverkas av kroppsidealen som visas upp”

Publicerad

Margareta Bohlin är docent i psykologi vid Göteborgs Universitet och forskar kring sociala medier. Hör henne berätta hur man påverkas av de kroppsideal som visas upp på sociala medier.

SVT rapporterade · Hur gör du för att vara bekväm med din kropp?

Hej! Det är flera som har reagerat och skriver att kontot är svårt att hitta på Instagram. Kontot är inte borttaget men det dyker inte upp direkt när man söker på det. Enligt Amanda som driver kontot så har det varit så den senaste tiden. Mvh Amanda Gustafsson, reporter.
Hej på er! Superkul att många kommenterar! Vi vill dock påpeka att det här reportaget inte handlar om ohälsosam fetma eller följdsjukdomar av fetma, som många av er kommenterar om. Det är personer med fullt friska välfungerande kroppar, men som ändå känner sig obekväma med sitt utseende eftersom rådande normer i samhället säger att man bör vara väldigt smal, vältränad mm. Och den bilden förmedlas ofta på just sociala medier som reportaget handlar om. Därför frågar vi här "Hur gör du för att vara bekväm med din kropp"? Mvh Hanna Aler, redaktör. 
 
Mejla gärna oss på vast@svt.se om du har nyhetstips om andra reportage gällande liknande ämnen! 
21.35
Jag har helt enkelt bara bestämt mig för att vara nöjd. Det här vad jag föddes med och det är helt ok.
21.19
Jag struntar fullständigt i vad andra tycker om mitt utseende, folks osunda fixering vid andras men också det egna utseendet är rubbat !
21.19
Jag blir otroligt upprörd över Instagrams beteende, att de inte följer sina egna regler och behandlar användare likvärdigt. Har själv anmält porriga bilder på smala inoljade tjejers nakna bröst och rumpor, men fått till svar att det är helt okej. Samtidigt raderas bilder eller konton som Stina Wollters eller andra med syfta att stärka kvinnor. Att shadow banning inte existerar är ren lögn, varför skulle ett konto med tusentals följare inte dyka upp i sökfältet när det i vanliga fall räcker med att skriva två bokstäver? Skäms Instagram, unket företag.
20.13
Man kan ju snarare fråga sig varför man vill lägga upp bilder på sig själv..? Bristande självkänsla/självförtroende...? Hela grejen är ju en icke fråga för oss icke mediakåta.
18.58
Är väl inte någon nyhet att vårt samhälle är extremt utseendefixerat. Tänk om folk ägnade sig lika mycket åt insidan också. Då blev världen en bra mycket bättre plats.
17.49
Misogyni är en hatisk attityd mot kvinnor. När ska detta primitiva och barbariska kvinnoförakt bli olagligt? Låt kärlek vinna över hat!
17.32
Alla kroppar har SJÄLVKLART lika rätt överallt. Personligen är jag dock urless på alla dessa ”utvik” - vi kanske i stället borde fråga oss vad vi har för samhälle där alla måste visa upp sej hela tiden?
17.31
Självklart får man ju lära unga att det som syns på Instagram är en tillrättalagd bild. Noga utvalda bilder och vinklar och eventuellt returschering som framställer ett fejkat perfekt liv. Samtidigt tror jag inte att det är rätt väg att gå att promota osunda och fula kroppar. Alla bör sträva efter att ha sunda och friska kroppar. Och tjocka kroppar med valkar etc är inte friska. Vad som är attraktivt är inte något som kan tränas genom att vi ser saker på Instagram, som vissa kommentarer hävdar. Det sitter biologiskt att vi dras till friska och sunda kroppar med bra gener att reproducera med. Symmetriska ansikten, män med breda axlar etc. etc. Skönhetsideal är således inga påhitt utan de sitter djupt rotade inom oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer