Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Perlestam, Kajsa Hultin och Amanda Ekström säger att flera av deras bilder raderats från Instagram – trots att de inte brutit mot riktlinjerna. Foto: SVT/Privat

Larmet: Våra bilder tas bort från Instagram

Uppdaterad
Publicerad

Vilka bilder får vara kvar på sociala medier och vilka raderas ur flödet? Flera kvinnor slår larm om att deras bilder tas bort från Instagram. De menar att bilder på större kroppar plockas ner – och att bilder på smala kroppar får vara kvar.
– Det är jättelika bilder, det är lika mycket hud som visas, men en kropp är okej på Instagram och en är inte det, säger fotografen Amanda Ekström.

Amanda Ekström, som kommer från Länghem utanför Borås, driver ett Instagramkonto för att normalisera olika typer av kroppsformer. Celluliter, valkar och bristningar framhävs istället för att retuscheras bort. Hon säger att flera av hennes bilder som föreställer större kroppar har raderats från Instagram.

– Bilder som jag har lagt ut på lite större kroppar, som nästan är identiska med andra bilder på Instagram fast med tjejer som är väldigt smala. Mina bilder tas bort, men deras gör inte det, säger hon.

Amanda berättar också att hennes konto har blivit svårt att hitta i appen. Hon säger själv att hon misstänker att hon blivit ”shadow banned”. Alltså att kontot göms eller blir svårt att hitta trots att man söker på namnet.

Instagram svarar

SVT Nyheter Väst har upprepade gånger sökt Instagram för en intervju. Men har bara fått ett kortfatttat svar på mail. De skriver att de har en generell policy mot nakenhet som gäller alla som använder plattformen, oavsett vem man är, och att allt innehåll måste följa riktlinjerna.

De skriver även att ”shadow banning” inte existerar.

Läs mer: Forskaren: Därför försvinner bilder på stora kroppar från sociala medier

”Inte en enda bild som inte följt reglerna”

Anna Perlestam, som beskriver sig själv som kroppsaktivist, säger att även hennes konto har blivit svårt att hitta i appen. Hon säger att hon under de senaste tre åren fått 30-40 bilder raderade från appen.

– Jag tror att det är för att de inte ser ut som normen. De är inte tillrättalagda. De är inte retuscherade eller gjorda för att falla någon i smaken. De är mer bara ”det är så här jag ser ut”, säger hon.

Men ska man inte följa riktlinjerna som finns på plattformen?

– Jag har inte en enda bild som inte har följt reglerna. Ingen bröstvårta, ingen närbild på en naken rumpa. Men ändå så blir de bortplockade, säger Anna Perlestam.

”Känns nästan personligt”

Kajsa Hultin säger att även hon fått flera bilder raderade från sitt konto. Trots att de inte bryter mot riktlinjerna.
Hon berättar att hennes konto oväntat stängdes ned en dag. Först efter två månader fick hon tillbaka det – utan någon förklaring.

– Jag satt och scrollade en kväll och när jag skulle uppdatera så vart jag utloggad sen kunde jag inte logga in något mer. Jag har grunnat länge på varför det togs ned och varför jag inte fick någon information. Det känns nästa personligt, även om jag förstår att det inte är det, säger hon.

SVT rapporterade · Hur gör du för att vara bekväm med din kropp?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer