Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Perlestam, Kajsa Hultin och Amanda Ekström säger att flera av deras bilder raderats från Instagram – trots att de inte brutit mot riktlinjerna. Foto: SVT/Privat

Larmet: Våra bilder tas bort från Instagram

Publicerad

Vilka bilder får vara kvar på sociala medier och vilka raderas ur flödet? Flera kvinnor slår larm om att deras bilder tas bort från Instagram. De menar att bilder på större kroppar plockas ner – och att bilder på smala kroppar får vara kvar.
– Det är jättelika bilder, det är lika mycket hud som visas, men en kropp är okej på Instagram och en är inte det, säger fotografen Amanda Ekström.

Amanda Ekström, som kommer från Länghem utanför Borås, driver ett Instagramkonto för att normalisera olika typer av kroppsformer. Celluliter, valkar och bristningar framhävs istället för att retuscheras bort. Hon säger att flera av hennes bilder som föreställer större kroppar har raderats från Instagram.

– Bilder som jag har lagt ut på lite större kroppar, som nästan är identiska med andra bilder på Instagram fast med tjejer som är väldigt smala. Mina bilder tas bort, men deras gör inte det, säger hon.

Amanda berättar också att hennes konto har blivit svårt att hitta i appen. Hon säger själv att hon misstänker att hon blivit ”shadow banned”. Alltså att kontot göms eller blir svårt att hitta trots att man söker på namnet.

Instagram svarar

SVT Nyheter Väst har upprepade gånger sökt Instagram för en intervju. Men har bara fått ett kortfatttat svar på mail. De skriver att de har en generell policy mot nakenhet som gäller alla som använder plattformen, oavsett vem man är, och att allt innehåll måste följa riktlinjerna.

De skriver även att ”shadow banning” inte existerar.

Läs mer: Forskaren: Därför försvinner bilder på stora kroppar från sociala medier

”Inte en enda bild som inte följt reglerna”

Anna Perlestam, som beskriver sig själv som kroppsaktivist, säger att även hennes konto har blivit svårt att hitta i appen. Hon säger att hon under de senaste tre åren fått 30-40 bilder raderade från appen.

– Jag tror att det är för att de inte ser ut som normen. De är inte tillrättalagda. De är inte retuscherade eller gjorda för att falla någon i smaken. De är mer bara ”det är så här jag ser ut”, säger hon.

Men ska man inte följa riktlinjerna som finns på plattformen?

– Jag har inte en enda bild som inte har följt reglerna. Ingen bröstvårta, ingen närbild på en naken rumpa. Men ändå så blir de bortplockade, säger Anna Perlestam.

”Känns nästan personligt”

Kajsa Hultin säger att även hon fått flera bilder raderade från sitt konto. Trots att de inte bryter mot riktlinjerna.
Hon berättar att hennes konto oväntat stängdes ned en dag. Först efter två månader fick hon tillbaka det – utan någon förklaring.

– Jag satt och scrollade en kväll och när jag skulle uppdatera så vart jag utloggad sen kunde jag inte logga in något mer. Jag har grunnat länge på varför det togs ned och varför jag inte fick någon information. Det känns nästa personligt, även om jag förstår att det inte är det, säger hon.

SVT rapporterade · Hur gör du för att vara bekväm med din kropp?

Hej på er! Superkul att många kommenterar! Vi vill dock påpeka att det här reportaget inte handlar om ohälsosam fetma eller följdsjukdomar av fetma, som många av er kommenterar om. Det är personer med fullt friska välfungerande kroppar, men som ändå känner sig obekväma med sitt utseende eftersom rådande normer i samhället säger att man bör vara väldigt smal, vältränad mm. Och den bilden förmedlas ofta på just sociala medier som reportaget handlar om. Därför frågar vi här "Hur gör du för att vara bekväm med din kropp"? Mvh Hanna Aler, redaktör. 
 
Mejla gärna oss på vast@svt.se om du har nyhetstips om andra reportage gällande liknande ämnen! 
Hej! Det är flera som har reagerat och skriver att kontot är svårt att hitta på Instagram. Kontot är inte borttaget men det dyker inte upp direkt när man söker på det. Enligt Amanda som driver kontot så har det varit så den senaste tiden. Mvh Amanda Gustafsson, reporter.
09.28
Godmorgon! I dag vill vi höra era tankar kring era kroppar. Hur gör du för att känna dig bekväm med din kropp?
09.48
Tränar och äter hälsosamt
09.53
Om man har negativa och dumma tankar om sin kropp är vän-testet en bra övning att göra. Fråga dig själv hur du skulle känna om du visste att din kompis sa samma saker om sig själv som du gör. Förmodligen skulle du bli superledsen om din vän var så dum mot sig själv. Vad skulle du säga till din vän? Säg det till dig själv.
09.53
Tränar. Ingen läsk och skräpmat.
09.54
Lika som föregående inlägg.. men även en acceptans för att min kropp ser ut som den gör och det allra viktigaste är att den mår bra :)
10.01
Stänger av sociala medier. Både photoshopmodellerna och kroppsaktivisterna orsakar bara mer fokus på kroppen genom att prata om den hela tiden. It's a trap!
10.02
Bekväm?! Haha nope. Kommer aldrig hända med uppväxt som hela tiden sagt man är ful och fet. Lägg till besök med grupp av fyra tjejer till skolsköterskan under högstadiet där fettmassa mättes så alla kunde höra det, ätstörning som aldrig synats utåt, kroppshat mm som bara blev starkare under årens lopp.
Ända ljuset i tunneln är barnens kramar hemma och när de säger mamma är fin.
Hurra för ifrågasätta sociala mediers vinklade sun på en kropp. Kanske även appliceras på vanliga medier?
10.02
Jag har en dotter på 12 år och det är otroligt viktigt att visa att alla kroppar är fina. Vi äter för att kunna träna, inte träna för att kunna äta. Frisk luft, lagad mat, vi sitter ned och äter tillsammans, träning regelbundet, ingen läsk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer