Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Beata Jungselius har forskat i flera år om sociala medier. Foto: SVT

Forskaren: Därför försvinner bilder på stora kroppar från sociala medier

Publicerad

Beata Jungeslius är doktorand i tillämpad IT och har länge forskat på sociala medier.

Hon tror inte att Instagram själva värderar kroppar, utan att det är användarna och deras anmälningar som påverkar vilka kroppar som syns i flöden. Hör henne utveckla sitt resonemang i klippet ovan.

SVT rapporterade · Hur gör du för att vara bekväm med din kropp?

Hej på er! Superkul att många kommenterar! Vi vill dock påpeka att det här reportaget inte handlar om ohälsosam fetma eller följdsjukdomar av fetma, som många av er kommenterar om. Det är personer med fullt friska välfungerande kroppar, men som ändå känner sig obekväma med sitt utseende eftersom rådande normer i samhället säger att man bör vara väldigt smal, vältränad mm. Och den bilden förmedlas ofta på just sociala medier som reportaget handlar om. Därför frågar vi här "Hur gör du för att vara bekväm med din kropp"? Mvh Hanna Aler, redaktör. 
 
Mejla gärna oss på vast@svt.se om du har nyhetstips om andra reportage gällande liknande ämnen! 
Hej! Det är flera som har reagerat och skriver att kontot är svårt att hitta på Instagram. Kontot är inte borttaget men det dyker inte upp direkt när man söker på det. Enligt Amanda som driver kontot så har det varit så den senaste tiden. Mvh Amanda Gustafsson, reporter.
09.28
Godmorgon! I dag vill vi höra era tankar kring era kroppar. Hur gör du för att känna dig bekväm med din kropp?
09.48
Tränar och äter hälsosamt
09.53
Om man har negativa och dumma tankar om sin kropp är vän-testet en bra övning att göra. Fråga dig själv hur du skulle känna om du visste att din kompis sa samma saker om sig själv som du gör. Förmodligen skulle du bli superledsen om din vän var så dum mot sig själv. Vad skulle du säga till din vän? Säg det till dig själv.
09.53
Tränar. Ingen läsk och skräpmat.
09.54
Lika som föregående inlägg.. men även en acceptans för att min kropp ser ut som den gör och det allra viktigaste är att den mår bra :)
10.01
Stänger av sociala medier. Både photoshopmodellerna och kroppsaktivisterna orsakar bara mer fokus på kroppen genom att prata om den hela tiden. It's a trap!
10.02
Bekväm?! Haha nope. Kommer aldrig hända med uppväxt som hela tiden sagt man är ful och fet. Lägg till besök med grupp av fyra tjejer till skolsköterskan under högstadiet där fettmassa mättes så alla kunde höra det, ätstörning som aldrig synats utåt, kroppshat mm som bara blev starkare under årens lopp.
Ända ljuset i tunneln är barnens kramar hemma och när de säger mamma är fin.
Hurra för ifrågasätta sociala mediers vinklade sun på en kropp. Kanske även appliceras på vanliga medier?
10.02
Jag har en dotter på 12 år och det är otroligt viktigt att visa att alla kroppar är fina. Vi äter för att kunna träna, inte träna för att kunna äta. Frisk luft, lagad mat, vi sitter ned och äter tillsammans, träning regelbundet, ingen läsk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer