Medarbetaren ska ha bidragit till att en specifik byggaktör gynnats i samband med större upphandlingar. Foto: TT

Medarbetare på HSB Stockholm utreds för upphandlingsfusk

Publicerad

I november tog HSB emot uppgifter om att en medarbetare inte följer organisationens regelverk för upphandlingar. Misstankarna ledde till att en extern utredning tillsattes där hittills tusentals handlingar granskats. Medarbetaren har nu blivit arbetsbefriad.

Medarbetaren på HSB Stockholm ska ha bidragit till att en specifik byggaktör gynnats i samband med större upphandlingar. Den utredning som hittills gjorts visar att under en tioårsperiod har 19 bostadsrättsföreningar anlitat samma byggaktör. Samma bolag har nu uteslutits från framtida upphandlingar. 

HSB Stockholms vd Anders Svensson säger i ett pressmeddelande att de ser allvarligt på det inträffade och att händelsen utreds vidare.

– Vi vidtar konkreta åtgärder redan nu. Det finns absolut anledning till självkritik när en sådan här sak uppdagas. I en perfekt värld borde våra system för regelefterlevnad ha upptäckt detta tidigare. I gengäld är jag naturligtvis glad för att visselblåsare visat civilkurage och anmält misstankarna, säger Anders Svensson i ett pressmeddelande. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer