Obama vinkar farväl på på Arlanda flygplats. Foto: Scanpix.

Vita huset ”extremt nöjt” med besöket i Stockholm

Publicerad

Representanter för USA:s president Barack Obama uttrycker stor tacksamhet för stödet i Stockholm. Det säger en medarbetare på USA:s ambassad till ABC.

Logistiken fungerade bra under president Obamas besök i Stockholm. Polisen och SL, liksom den svenska regeringen har uttalat sig positivt om besöket. Nu visar det sig att även President Obamas administration är mycket nöjda.

Jeff Anderson är tjänsteman på USA:s ambassad. Han säger att allt har gått smidigt under besöket, och att han är mycket imponerad över hur många människor som kom ut på gatorna för att hälsa presidenten välkommen.

– Vita huset är extremt nöjt med besöket. Vi hade ett riktigt bra samarbete, och vi är extremt tacksamma för allt stöd i Sverige, säger han till ABC.

Polisen pustar ut

Både Säpo och Stockholmspolisen pustar ut efter besöket. Jätteinsatsen under president Obamas besök har varit mycket lyckad, tycker de, utan några större fel eller avvikelser.

Kjell Lindgren, presstalesman vid polisen i Stockholm är nöjd både med polisinsatsen och med informationen om alla avspärrningar, som stockholmarna tydligen tagit till sig.

– Det fina vädret gjorde nog sitt också, det gjorde nog att det var lättare att gå runt avspärrningarna när solen sken än om det hade ösregnat, säger han.

Säpochefen stolt

Säpochefen Anders Thornberg säger att han är stolt i dag.

– Nyckeln till framgången är nationellt och internationellt samarbete, säger han.

Exakt hur samarbetet med Secret Service har sett ut är dock hemligt.

– Säkerhetspolisen har ett högt anseende, och vi har fått respekt för vår beslutsamhet. Det är vi som haft befälet och som lett insatsen, och det är svensk lag som gäller här.

Nu ska både Säpo och Stockholmspolisen utvärdera sina insatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Obama besöker Sverige

Mer i ämnet