Tina Ghasemi Liljekvist är policychef för elsparkcykelföretaget Voi och samtidigt med i Moderaternas nomineringskommitté. Foto: TT/Riksdagen

Voi-chef nominerar M-politiker till fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Tina Ghasemi Liljekvist är policychef för företaget Voi som hyr ut elsparkcyklar, en post som bland annat innebär att ha dialog med stadens politiker. Samtidigt är hon vice ordförande för Stockholms stads moderaters nomineringskommitté, ett jobb som påverkar vilka framtida politiker som ska styra Stockholm, skriver SvD.

Elsparkcyklarna i Stockholms stad är både hatade och älskade och har varit kontroversiella länge, även politiskt. Att en moderat politiker sedan i mars är policychef för Voi har därför väckt uppmärksamhet. Tina Ghasemi Liljekvist är ersättare i riksdagen, sitter i stadens kommunfullmäktige samt är vice ordförande i Stockholms stads moderaters nomineringskommitté, skriver Svenska Dagbladet.

Uppgiften är inte offentlig men flera moderater bekräftar detta för tidningen. Posten innebär att föreslå vilka namn som ska vara med på valsedeln, och påverkar därmed stadens framtida styre.

Detta har väckt stor ilska hos Socialdemokraterna som nu kräver att Moderaterna redogör för alla kontakter Ghasemi Liljekvist haft med Stockholms stad gällande elsparkcyklarna.

”Ser besvärande ut”

– Utifrån ser detta såklart besvärande ut. En lobbyist på det största bolaget som samtidigt har i uppdrag att bestämma vilka moderater som ska få hamna på valbar plats på listorna till kommunfullmäktige. Framöver kommer endast tre bolag få tillstånd att hyra ut elsparkcyklar, Voi har såklart starka intressen av att bli ett av dessa, säger Jan Valeskog, oppositionsborgarråd (S) i en kommentar.

– Och den som ska försöka se till att det blir så har samtidigt makten att bestämma vilka moderater som ska få en chans att sitta i fullmäktige. Det är kletigt för att uttrycka det milt.

Fem företag ska bort

Valeskog syftar på att förra veckan gick staden ut med att man ska halvera antalet elsparkcyklar och bara tre bolag ska få sköta uthyrningen. Idag är det åtta, och det är Stockholms stad som kommer att avgöra vilka som får bli kvar.

Tina Ghasemi Liljekvist skriver i ett mejlsvar till Svenska Dagbladet att:

”Nomineringskommittén består av representanter från hela Stockholms stad och bedriver ett professionellt arbete baserat på att utvärdera bland annat kandidaternas stöd i partiet, inte enskilda sakfrågor.”

Tar inte ställning till enskilda frågor

Moderaterna i Stockholms stads chefombudsman Lars-Peter Swärd skriver i en kommentar till SVT att ordförande och vice ordförandes uppgift är att stötta nomineringskommittéernas arbete och kandiderar inte själva.

-Tina Ghasemi Liljekvist är en av totalt nio personer i kommittén vars uppgift är att ta fram ett förslag på lista till kommunfullmäktige, som förbundets stämma sedan beslutar om.

Han skriver också att förslaget tas fram i samförstånd och utgår bland annat från lokalt stöd, erfarenheter och provval.

– Hur kandidaterna ställer sig i enskilda sakfrågor är inte något som kommittén tar ställning till, säger Lars-Peter Swärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.