Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

VR-teknik tränar ambulanser på katastrofhändelser

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanspersonal använder sig av så kallad VR-teknik från dataspelens värld för att öva sig på det värsta som kan hända: Katastrofer, terrorattacker och masskjutningar. Den här kurstekniken kan nu spridas över landet.

När Lukas Berg inte jobbar som ambulanssjuksköterska på AISAB är han utbildningsledare på Prehospital Kunskaps och Kliniskt Träningscenter i Stockholm. Han är van med den stora logistiska apparaten att styra upp en utbildningsdag med kollegorna. Planeringen sker ofta i flera månader, för att resultera i en enda övningsdag.

– Jag funderar lite över de övningar vi har i masskadesituationer, och om vi skulle kunna göra det annorlunda om vi byggde upp övningen digitalt. Då kan vi öva om och om igen, istället för en övning på en dag, någon gång i halvåret.

Varför går det så lång tid mellan övningarna?

– Ambulansdriften kräver att vi är i ständig jour, så det är svårt att få loss mycket personal som behövs. Sen är det också problematiskt att få ihop 50-60 statister. Det är en väldigt stor logistik.

Med hjälp av 300 000 från SLL:s innovationsfond och KTH-studenter så kunde utbildningsprogrammet ta form. Idag har en handfull ur personalen testat VR-tekniken, men under 2019 ska hela AISAB:s ambulansflotta på 350 personer utbildas.

Erfarenhet från Drottninggatan

Det handlar framför allt om träning inför masskadesituationer. Det vill säga terrordåd, skolskjutningar eller stora trafikolyckor. Under arbetets gång har man ibland annat intervjuat sjukvårdspersonal som jobbade under terrordådet på Drottninggatan.

Kan införas i fler län

Lukas Berg hoppas att VR-utbildningen ska sprida sig till kollegor i hela landet och redan idag förs dialog med andra län. I slutet av året ska han demonstrera utbildningen på Prehospital Sjukvårdslednings riksmöte som hålls i Linköping.

– I framtiden ska man kunna göra VR-utbildningen för flera personer samtidigt. Vi tittar på olika lösningar där personer kan köra från olika platser i landet. En skulle kunna vara här i Stockholm och en annan i Linköping, säger Lukas Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.