”Rena sovjetmetoder”

Uppdaterad
Publicerad

SD:s ordförande i Stockholm William Hahne kommer att uteslutas ur Sverigedemokraterna. Det uppger Aftonbladet.

En längre tids maktstrid inom Sverigedemokraterna om vem som ska leda partiet i Stockholms stad verkar nu ha fått en lösning. Allt pekar nämligen på att Sverigedemokraterna kommer att utesluta den nyligen framröstade ordföranden William Hahne ur partiet, det uppger källor till Aftonbladet.

– Partiledningen förbereder massuteslutningar på personer runt omkring mig, det kan röra sig om kanske 10, 20 eller 30 personer som har fått hem likalydande brev där man anklagas för att ha kritiserat partiledningen öppet och brutit mot kommunikationsplaner och därför riskerar att bli utesluten, säger William Hahne (SD) till ABC.

– Det saknar motstycke i svensk politik, det är rena sovjetmetoder man använder sig, tillägger han.

Som ABC tidigare berättat har Sverigedemokraterna under en längre tid utrett om en eventuell uteslutning efter att Hahne otillbörligt ska ha använt ett medlemsregister, men den här massutelutningen ska enligt Hahne inte handla om det.

”Sjukligt kontrollbehov”

Hahne som även är vice orförande för SDU har satt sig upp mot partiledningen och vill gå mot en mer nationalistisk politik än moderpartiet. Han har bland annat legat i konflikt med tillförordnade partiledaren Mattias Karlsson. Och enligt Hahne är det  partiledningens kontrollbehov som utlöst uteslutningarna.

–  Man har ett sjukligt kontrollbehov från partiledningens sida. Jag vill understryka att det här handlar inte om ideologi eller politik, utan det handlar om partiledningen, Mattias Karlsson med flera vill bevaka sina egna maktpositioner, äsger Hahne (SD)

”Anklagelserna saknar grund”

Men Maria Danielsson som i nuläget sitter kvar som gruppledare i Stockholm stad tycker att Hahnes beskyllningar helt saknar grund.

– De är väldigt ogrundade, det är anklagelser som kommer från någon som är väldigt upprörd uppenbarligen.Men det jag kan säga som har arbetat inom det här partiet i många år är att vi, precis som andra partier, har en väl fungerande interndemokrati, säger Maria Danielsson (SD).

Henrik Vinge, pressekreterare hos SD, menar att man från partiets håll inte kan kommentera de anklagelser Hahne kommer med.

– Under utredningen mot honom rörande medlemsregistret har man också velat titta på vissa andra omständigheter av olika slag, som man gärna hade velat höra Williams uppfattning om. Därför har man nu för andra gången bett honom komma in med ett yttrande till medlemsutskottet. Det har gjorts en gång tidigare, då gjorde han inte det. Vi avvaktar om han behagar att komma in med något yttrande, säger han till Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer