Konstnären Malin Pettersson Öberg berättar i en utställning på Arkitektur- och designcentrum om det magiska modellarkivet på Stockholms Stadsbyggnadskontor. Foto: SVT

Hemliga modeller visar miniatyrstaden Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Utställningen ”Modellarkivet” på Arkitektur- och designcentrum ger besökaren en möjlighet att ta del av det lite hemliga modellarkivet på Stockholms stadsbyggnadskontor. Arkivet, som rymmer cirka 500 miniatyrmodeller över Stockholm, är annars stängt för allmänheten.

Malin Pettersson Öberg är en film- och arkivkonstnär som tar sig an arkitektur och stadsplanering ur ett konstnärperspektiv. I en film om modellarkivet, och genom att visa ett 50-tal av de 500 modellerna i Stadsbyggnadskontorets arkiv, vill hon berätta om Stockholms utveckling.

Modellerna görs i samband med större byggprojekt och samhällsförändringar. De är vita som skelett och byggs i skala 1:500. I och med digitaliseringen håller deras roll på att försvinna, men fortfarande finns modellarkivet kvar som en spegling av hur det var tänkt att bli.

Malin Pettersson Öberg ställer sig frågor i utställningen om vem som bygger staden och hur vi organiserar oss för att bygga staden. Hur formar vi stadsplaneringen och hur formar sedan stadsplaneringen oss – när den väl har blivit färdig?

Svaret är inte givet utan varje besökare uppmanas hitta sina egna tankegångar.

”Modellarkivet” visas på Arkitektur- och designcentrum i det nya utställningsrummet Boxen, 20 juni till och med 26 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.