Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En restaurang på Södermalm utsattes för ett sprängdåd tidigare i år. Idag väcktes åtalet mot de misstänkta. Hör Carl Mellberg, senior åklagare i videon ovan. Foto: TT

Åtta personer åtalas för inblandning i sprängningar på Södermalm och i Kista

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen åtalades åtta personer för sprängningarna på en restaurang på Södermalm och i ett kontorshotell i Kista i januari i år. Åtalet sköts upp förra veckan då ytterligare en person häktades misstänkt för själva sprängningen på Södermalm. 

Av de åtta åtalade, som är i åldrarna 16-42 år, är sju häktade. För en tid sedan gjordes ett nytt genombrott, när en 24-årig man greps misstänkt för att ha varit inblandad i sprängningen på Södermalm. Mannen misstänks vara den som utfört själva sprängningen.

Åtalas för olika brott

En person åtalas för allmänfarlig ödeläggelse för att ha utfört sprängdådet på Södermalm den 17 januari. Fyra personer åtalas för allmänfarlig ödeläggelse i samband med sprängningen i Kista dagen därpå. Alla dessa personer åtalas också för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, då de enligt åklagaren ska ha hanterat sprängladdningarna.

En sjätte person åtalas för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, och två personer för medhjälp till samma brott.

Sprängningarna tros ingå i vinterns våldsvåg i Stockholm, som kopplas till konflikten mellan Kurdiske Räven och Dalennätverket.

Så här lät det när en av de boende intervjuades i SVT i januari i år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Beppes lägenheten på Södermalm ser ut efter sprängningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.