Två anställda på hotell- och spaanläggningen har smittats av lungsjukdomen, uppger miljöchefen i Nacka. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Yasuragi stänger lokalerna efter legionellautbrott

Uppdaterad
Publicerad

Efter att personal på Yasuragi Hasseludden har drabbats av lungsjukdomen legionella har de beslutat att stänga ner spaanläggningen.

– Det är klokt av dem att göra så här, säger Per Enarsson, miljöchef på Nacka kommun.

För cirka två veckor sedan upptäcktes det första fallet av legionellabakterien hos personal på hotell- och spaanläggningen Yasuragi utanför Stockholm. För bara några dagar sedan stod det klart att ännu en av de anställda hade insjuknat, vilket Expressen var först med att rapportera.

– Det går inte att hundraprocentigt säga att det kommer därifrån men det är högst sannolikt att det kommer från personalutrymmen, säger Per Enarsson, miljöchef på Nacka kommun, till SVT.

Varit öppen trots smitta

Bakterien smittar via vattendroppar och trivs i temperaturer mellan 20-45 grader celsius. I förebyggande syfte har de höjt temperaturen ytterligare på utgående vatten, enligt Per Enarsson. Anläggningens vattensystem är separata och har ett för spat, ett för köket och ett för personalens duschar.

– Eftersom proverna i den publika delen inte har visat något har vi inte stängt ner verksamheten.

Som en försiktighetsåtgärd beslutar spat själva på fredagseftermiddagen att pausa anläggningen i väntan på nya provsvar i mitten av nästa vecka.

– I detta fall tar vi det säkra före det osäkra. Det är för oss av yttersta vikt att sätta våra gästers och vår personals trygghet, hälsa och säkerhet i första rummet – och se till att de gäster som var inbokade här tas omhand på bästa möjliga sätt, säger Yasuragis vd Anna Westerberg.

Lokalerna saneras

Smittskydd Stockholm utreder också om de smittades bakterier kommer från samma bakteriestam. Under tiden pågår sanering i lokalerna och rengöring av vattenfilter.

– Med de åtgärder som Yasuragi har vidtagit och att smittan högst troligt kommer från personalutrymmen behöver inte besökare känna någon oro att bli sjuka, säger Per Enarsson.

Tre frågor: Så smittar legionella

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Caroline Schönning, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten om orsak, smittvägar och vilka som löper större risk att insjukna. Foto: TT,Janice Haney Carr/pressbild Folkhälsomyndigheten

Detta är legionella

  • Bakterien förekommer naturligt i jord, sjöar och vattendrag
  • Bakterier kan finnas i distributionsnäten för vatten och i varmvattenberedare, vattensystem, luftkonditionering och kyltorn
  • Bakterierna förökar sig främst i temperaturintervallet 20–45 °C, men studier har visat att de kan överleva i temperaturer över 70°C i amöbor
  • Sprids genom inandning av vattenaerosoler, små mikroskopiska vattendroppar även kallad vattendimma
  • Sjukdomen är anmälningspliktig

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.