Yimby: Fiasko för Årstastråket

Uppdaterad
Publicerad

I Årsta planeras det nya bostäder i det så kallade Årstastråket. Men kritikerna kallar planerna ett fiasko och menar att staden borde bygga mer stadsliknande kvarter istället för de planerade lamellhusen.

Alldeles norr om tvärbanan i Årsta ska det så kallade Årstastråket byggas, med totalt omkring 2.000 bostäder. Just nu är en av detaljplanerna för området ute på samråd, och den får skarp kritik av företrädare från Yimby, ett nätverk som är för ett växande och förtätat Stockholm.

”Uselt”, ”Bortom anskrämligt dåligt” och ”fiasko för Årstastråket och promenadstaden” är några av deras omdömen.

– Ju längre man kommer i processen så bantar man ner projekten och gör dem mer och mer tandlösa och mer och mer tråkiga. Man gör ”förort” av det, trots att vi har en översiktsplan i Stockholm som säger att det här området är ett av de som ska bli en del av innerstaden, säger Gustav Svärd från Yimby.

Man kan tycka att detta är en liten gräsplätt i en förort och kanske inte så intressant, men för Yimby handlar det om vilken stad man vill ha. Och Yimby vill ha mer stadslika kvarter i förorten.

– Man skulle ha kunna fått det så att det blev tillräckligt mycket stad, mer tätt, så att det blev blandat med arbetsplatser, service och kultur. Det går att få bara man vill, säger Gustav Svärd.

Även politikerna vill ha mer stadslikt

Stadsbyggnadskontoret som står bakom förslaget vill avvakta det pågående samrådet innan man kommenterar kritiken. Men Yimby får visst stöd från politikerhåll.

– Som förslaget ser ut nu så tycker jag att det är sådär. Vi vill ju från stadsbyggnadsnämnden ha mer stadslikt, mer kvartersstruktur, så vi kommer nog ha en hel del synpunkter på förslaget när det kommer tillbaka till nämnden för beslut, säger Erik Slottner (KD), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Tisdag den 10 juni är det samrådsmöte om planerna i Tekniska nämndhuset.

”Borde kräva bättring”

– Kommunen har planmonopol, det är inte så att byggbolagen kan tvinga på Stockholms stad att bygga något, för kommunen har i princip en absolut rätt att säga nej. Den rätten tycker jag politikerna ska nyttja här och kräva bättring av planerarna på stadsbyggnadskontoret och av byggbolagen, säger Gustav Svärd.

– Jag har inte sett hela Yimbys svar, men planerna är ute på samråd och det är därför vi har samråd, för att olika intressenter ska kunna tycka till. Det kommer säkert finnas de som tycker att det är fantastiskt med lamellhusen också, och sedan ska vi politiker väga samman det här. Men Yimbys reaktion är ganska väntad och jag delar väl stora delar av de intentioner som Yimby har, säger Erik Slottner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer