Ytterligare 400 jobb bort på Astra

Uppdaterad
Publicerad

En konsekvens av att forskningen skärs bort.

Ytterligare 400 tjänster ska bort från läkemedelsföretaget Astra Zeneca i Sverige, uppger Rapport.

De största neddragningarna ska göras i Södertälje.

Astra Zenecas forskningsenhet nedlagd

Enligt Rapport blev det resultatet sedan förhandlingar mellan företagsledningen och facket nu har slutförts.

De 400 tjänsterna försvinner som en konsekvens av att forskningen skärs bort. En av de avdelningar som som drabbas hårdast är den som har hand om underhåll av laboratorium och instrument där 75 procent av tjänsterna ska bort.

Precisering

I början av februari kom beskedet att 1.100 personer tvingas lämna läkemedelsjätten.

Astra Zenecas presschef Ann-Lena Mikiver säger att de ytterligare 400 tjänsterna som nu ska bort är en precisering av det besked om neddragningar som företaget presenterade i februari.

-Vi förstod redan då att det var personal i staber och kringservice som skulle bli berörda. De som nu berörs är ekonomer, jurister personalavdelning, IT-tekniker, labbtekniker och den typen av breda kompetenser.

Är det här de sista nedskärningarna eller kan det komma fler?

-Vi är ett stort globalt företag som lever i en konkurrensutsatt sektor. Det är hela tiden pågående förändringar och det är aldrig klart, säger Ann-Lena Mikiver.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astra Zenecas forskningsenhet nedlagd

Mer i ämnet