Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man ska finnas där för barnen, tillbringa tid med dem och bekräfta deras känslor”, säger Yulia Gregorsson. Följ med till föräldrastödgruppen i Flemingsberg. Foto: Maja Flygt/SVT

Yulia får stöd i föräldragruppen: ”Man måste våga”

Publicerad

Någons barn är bortskämda, en annan har svårt att få upp barnen på morgonen eller så är det för tjatigt i affären. En tisdagskväll på Visättraskolan i Flemingsberg har klassrummet istället fyllts av föräldrar som diskuterar. Genom kommunens föräldrastödprogram delar de råd och erfarenheter med varandra.

Föräldrar som får hjälp via kommunens stödgrupper har blivit vanligare i Huddinge. Under 2023 var det 474 föräldrar som deltog i stödprogrammen, mer än dubbelt så många som året innan. På kommunen tror man att det kommer bli ännu fler framöver.

– Det är populära grupper och det är många som tycker det har fungerat väldigt väl, säger Anette Stork Stjernström, chef på den förebyggande enheten i Huddinge.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Tidigt stöd till föräldrar är det främsta brottsförebyggande arbetet som görs i Huddinge nu.

”Ansvaret ligger på föräldrarna”

På Visättraskolan håller fritidsverksamheten öppet extra sent för att det ska vara möjligt att lämna barnen när föräldrarna deltar i stödgruppen. En av föräldrarna är Yulia Gregorsson.

– Man måste våga ta steget och komma hit. Det är en bra början för att få fler föräldrar att inse att ansvaret ligger på föräldrarna att uppfostra barnen på rätt sätt, man kan inte bara lämna över det på samhället, säger hon.

Följ med på en träff med föräldrastödgruppen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet