Tingsrätten konstaterar att Tommy Zethraeus har ”uppvisat god skötsamhet” under andra delen av sin tid i fängelset. Foto: TT

Stureplansmördaren Tommy Zethraeus straff tidsbegränsas

Publicerad

Örebro tingsrätt har beslutat att Stureplansmördaren Tommy Zethraeus, numera Tommy Eriksson, livstidsstraff ska omvandlas till ett tidbegränsat straff på 36 år. Därmed släpps han villkorligt i slutet av 2018. Åklagaren överväger att överklaga beslutet.

Tommy Zethraeus dömdes till livstids fängelse 1995 för fyra mord samt mordförsök för skotten vid krogen Sturecompagniet vid Stureplan i centrala Stockholm. Medgärningsmannen Guillermo Marquez Jara dömdes till sex års fängelse för bland annat medhjälp till ett mord och frigavs 2000. Ytterligare två personer dömdes för dådet.

”Uppvisat god skötsamhet”

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att man konstaterat att Tommy Zethraeus har ”uppvisat god skötsamhet” under andra delen av sin tid i fängelset. Vidare att han försökt förändra sitt liv och negativa drag i sin personlighet. Enligt tingsrätten har han också studerat och aktivt medverkat för att minska risken att återfalla i ”brottslighet av allvarligt slag”.

Redan i september 2014 beslutade Örebro tingsrätt strafflängden till 33 år, vilket skulle ha inneburit frigivning i år, men Göta hovrätt gick emot beslutet.

Kan överklaga beslutet

Fredrik Skoglund, chefsåklagare i Falun, kommer att granska tingsrättens beslut och överväger att överklaga det.

– Jag hade motsatt mig en tidsbestämning till 36 år och tycker att det borde ha blivit ett längre straff. Då skulle det inte ha varit aktuellt med en tidsbestämning, säger han till TT.

– Det är inte bara morden som han är dömd för som man bör ta hänsyn till, utan det finns också grov brottslighet under tiden för avtjänandet.

År 2003 dömdes Tommy Eriksson för en rad allvarlig brott begångna i fängelse, bland dem stämpling till grov misshandel, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer