Claes Jenniger valde i år att dela ut sitt stipendium till Maya Runhagen från Uppsala. Foto: SVT

10-åriga föreläsaren Maya får stipendium

Publicerad

Maya Runhagen förläser om kränkande behandling ute på olika skolor. Nu har hennes arbete uppmärksammats med ett stipendium.

För tretton år sedan tog Claes Jennigers son Måns sitt liv efter flera års mobbning. Efter debatten som följde inrättades barn- och elevombudet i Sverige, som ska se till att skolor jobbar som de ska mot kränkningar.

Men Claes Jenniger, som bor i Kungälv i Bohuslän, inrättade också en fond till sonens minne. Och varje år delar han ut ett stipendium.

Maya Runhagen som blev årets stipendiat, utsattes själv för kränkande behandling i skolan. Hon vill genom sina föreläsningar uppmana andra att våga säga ifrån och sätta stopp. Och många skolor har bjudit in henne.

– Det är roligt och helt fantastiskt att det har spridit sig så fort och blivit så stort, säger Maya Runhagen.

Hajade till

Claes Jenniger konstaterar att han har haft koll på Maya ett tag.

– Hon dök upp och då hajade jag till, inte för att hon är en konkurrent – jag föreläser ju också – utan för att hon är ett barn som förstår det här mycket bättre än vuxna, säger han.

Stipendiet överlämnades hemma hos Maya Runhagen häromdagen. Claes Jenniger fick i gengäld med sig några Uppsalaminnen hem – bland annat en Pelle Svanslös-bok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.