Maya, 10, föreläser om erfarenheterna av mobbning

Uppdaterad
Publicerad

10-åriga Maya Runhagen från Uppsala blev tidigare utsatt för grupptryck och elakheter. Hon ville vända sin negativa erfarenhet från skolgården till något positivt beslutade sig därför att börja föreläsa om det.

Maya Runhagen, 10 år, går i fjärdeklass på en grundskola i Uppsala. Hon har själv erfarenheter av elakheter under sin skolgång. Erfarenheter som hon självklart minns som något tråkigt och hemskt, men det som satt djupast spår är likgiltigheten från de andra skolkamraterna.

– Det stod massa skolkamrater runt omkring och de bara kollade på, de sa ingenting. Fast jag tänkte själv att de måste göra någonting, säger Maya Runhagen.

Just den gången Maya beskriver valde hon att gå hem till sin mamma och berätta om. Väl hemma satte sig mamma Frida och Maya ner och funderade hur de skulle gå vidare. Maya kom efter en stunds funderande fram till att hon ville vända den negativa erfarenheten till något positivt.

– Jag kom på att man kan föreläsa, och prata om det här med barnen och personalen, säger Maya Runhagen.

Vill göra skillnad

Nu under våren har därför Maya flera inplanerade föreläsningar runt om i Uppsala. Hennes mål är att ge andra insikt i hur de själva kan förändra situationen för andra till det bättre.

På föreläsningarna vet Maya vad hon vill förmedla till de som lyssnar.

– Man måste våga agera och säga stopp. Om man ser någon annan bli utsatt så ska man våga gå fram och våga säga stopp.

– Jag är väldigt stolt över Maya att hon gör det här för både barn och för andra vuxna, säger Frida Runhagen, Mayas mamma.

Hör Maya berätta om beslutet och erfarenheten i klippet ovan.

Mobbning

  • Enligt organisationen Friends är omkring 60.000 barn utsatta för mobbning i Sverige.
  • Var femte barn har blivit utsatt för kränkningar under det senaste året, och de vanligaste kränkningarna är; taskiga kommentarer, elaka blickar eller miner eller/och fysiska tillgrepp.
  • Värst är det för tjejer. Där har var fjärde varit ustatt. Bland killar är siffran 16 procent.
  • Bland grundskoleelever är nästan 40 procent otrygga på någon plats på skolområdet.
  • De mest utsatta platserna är enligt organisationen: toalettutrymmen, omklädningsrum och nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.