Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag stänger ute smärtan. Om jag skulle släppa in den skulle jag inte kunna fortsätta jobba,” säger ambulansföraren Liliola Zhyvytsia. Foto: Georg Camitz/SVT

100 ukrainare från frontlinjen besökte Akademiska i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 100 ukrainare från krigets frontlinje besökte under onsdagen Akademiska sjukhuset i Uppsala. Resan hit handlar om återhämtning och inspiration.

– Mitt arbete innebär mycket lidande och smärta, så jag är tacksam för den här rehabiliteringen, säger ambulansföraren Liliola Zhyvytsia.

Besöket, som har genomförts två gånger tidigare, sker inom ramen för projektet Repower. Det handlar om att ge ukrainsk sjukvårdspersonal och andra som arbetar på eller nära frontlinjen chansen till återhämtning och kunskapsutbyte inom bland annat taktisk sjukvård och psykisk sjukdom kopplad till erfarenheter av krig.

Lider av PTSD från kriget i Ukraina

En av personerna på plats var 24-årige Mykhailo Buhai. Han är en av få soldater som är med i utbytet.

Kriget i Ukraina

– Jag är här för att jag har fått posttraumatiskt stressyndrom. Egentligen är det här bara för sjukvårdare men jag fick följa med, säger han.

Mykhailo Buhai säger att han inte vill kalla sig en hjälte, att soldaterna endast är människor som vill leva i ett fritt land och kämpar för det.

I klippet: Hör soldaten Mykhailo och ambulansföraren Liliolas berättelser från frontlinjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet