Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anastasiia Dorofii flydde helt ensam till Sverige – på kort tid har hon lyckats bygga sig ett helt nytt liv och karriär. Hör mer om hur hon gick tillväga i klippet. Foto: Elsa Sandin/SVT

Sjuksköterskan Anastasiia flydde Ukraina – fick jobb på Akademiska sjukhuset

Publicerad

När Anastasiia Dorofii, 28, flydde kriget i Ukraina visste hon inte hur hon skulle lyckas börja om på nytt. Två år senare har hon fått en anställning på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Jag kände mig rädd, men nu närmar jag mig min dröm, säger hon.

Anastasiia Dorofii berättar hur hon vaknade till ljudet av explosioner i Kiev i Ukraina för två år sedan. Hon beslutade sig då för att fly kriget och hoppade på en 30-timmars bussresa mot Sverige – helt ensam.

– Resten av min familj är kvar i Ukraina. Årsdagen av Ryssland fullskaliga invasion i Ukraina väcker väldigt mycket känslor, jag oroar mig mycket för mina föräldrar, säger hon.

Ukrainakriget och Uppsala

Språkkurser viktig del

Anastasiia hamnade i Uppsala. Att börja om på ruta ett – med ett nytt språk, en ny kultur och utan människor hon kände i sin närhet var svårt, berättar hon.

– Men jag ville ta mig framåt och började plugga svenska via bland annat onlinekurser på nätet direkt. Sen kom jag i kontakt med Nya kompisbyrån som hjälpte mig in på arbetsmarknaden då jag fick ett större nätverk.

Sedan Nya kompisbyrån startade projektet ”Care for Ukraine”, i november 2022, har nästan 100 ukrainska kvinnor deltagit. Anastasiia Dorofii är en av deltagarna som nu fått jobb på Akademiska sjukhuset.

Kvinnor stöttar kvinnor i projekt

I projektet har bland annat Uppsalakvinnor engagerat sig ideellt i rollen som mentor för att stötta en annan kvinna med att närma sig arbete eller studier.

Anastasiia har en bakgrund som sjuksköterska och har med stöttning av sin mentor Åsa Molin nu fått anställning som undersköterska på Akademiska sjukhuset.

– Jag studerade även till bioteknolog på universitetet. Men livet hade andra planer. Mitt mål är nu att bli sjuksköterska på Akademiska sjukhuset, säger Anastasiia.

I klippet: Hör mer om Anastasiias flykt från kriget och den nya vardagen i Sverige.

Mer om projektet Care for Ukraine

Care for Ukraine är finansierat av Europeiska socialfonden och startades av Nya kombisbyrån i november 2022.

Projektet beskrivs som en blandning av ett mentorskaps- och utbildningsprogram. Målbilden är att sammanföra både etablerade svenskar, och de som nyligen kommit hit.

Källa: Nya kompisbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet