Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du hur många ton mat som Anna och kollegorna delar ut varje månad. Foto: Lina Yakoub/SVT

Anna flyttade från Ryssland – nu hjälper hon ukrainska flyktingar

Publicerad

Ryska Anna befann sig i Sverige när kriget i Ukraina bröt ut. Ända sedan dess har hon engagerat sig för flyktingar genom att jobba som volontär på ett hjälpcenter i Uppsala.

– Det behövs fortfarande hjälp, säger Anna.

För sex år sedan bestämde sig Anna för att flytta från Ryssland till Sverige. Hon säger att det var politiska oroligheter som gjorde att hon lämnade landet, och trots visst motstånd från bekanta i hemlandet anser hon att det är självklart att hjälpa människor kris.

Därför arbetar Anna som volontär på hjälpcentret Refugee Support Uppsala vid Vaksala torg. Flera gånger i veckan är hon där och tar emot donationer, sorterar kläder och hjälper människor som flytt från Ukraina.

Ukrainakriget och Uppsala

”Omöjligt att klara sig”

I dagsläget ligger det statliga bidraget för flyktingar på mellan 61 och 71 kronor per dag. Det är alldeles för lite, menar Anna.

– Flyktingarna kommer till Sverige utan att kunna språket, och vissa kan inte ens engelska. Det är omöjligt att klara sig utan ett jobb på så lite pengar.

Annas stora intresse för second hand väckte idén om att starta ett konto på Instagram. Hon väljer ut skänkta klädesplagg som hon anser har ett högre värde och säljer dem via kontot, till förmån för organisationen.

– Alla intäkter går direkt till hjälpcentret, där vi använder pengarna för att köpa mat och hygienartiklar. Dessa skänker vi till ukrainska flyktingar som besöker oss.

I klippet: Därför valde Anna att börja hjälpa ukrainare på flykt.

REFUGEE SUPPORT UPPSALA

 • Refugee Support Uppsala är en ideell organisation som verkar för att stötta ukrainska flyktingar med livsnödvändigheter, så som kläder och mat.
 • Organisationen grundades 2022 i samband med Rysslands invasion i Ukraina.
 • Matkassar finansieras av donationer från privatpersoner och företag samt intäkter från Annas second hand-projekt.

Källa: www.refugeesupport.se

Ekonomiskt stöd för flyktingar

På boenden där mat inte ingår är dager­sätt­ningen

 • 71 kr/dag för vuxna ensamstående
 • 61 kr/dag och person för vuxna som delar hushållskostnader
 • 37 kr/dag för barn 0–3 år
 • 43 kr/dag för barn 4–10 år
 • 50 kr/dag för barn 11–17 år.

På boenden där mat ingår är dager­sätt­ningen

 • 24 kr/dag för vuxna ensamstående
 • 19 kr/dag per person för vuxna som delar hushållskostnader
 • 12 kr/dag för barn t.o.m. 17 år

Familjer som har fler än två barn får hel dagersättning för de två äldsta barnen och halv dagersättning för övriga barn. Ersättningen ges sju dagar i veckan.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet