Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jamila Karlsson Ernez/SVT

SVT avslöjar: 130 kommuner i landet nekar bistånd till behövande – trots osäkert lagstöd

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning av biståndsstoppet till personer som bor på otillåtna andrahandskontrakt visar att kravet saknar tydlig rättslig grund, samtidigt som barnfamiljer drabbas. Vår kartläggning kan nu avslöja att omkring 130 kommuner i Sverige infört det kritiserade arbetssättet.

– Det är fullständigt regelvidrigt. De är ute på väldigt djupt vatten, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Sedan november 2019 har Uppsala kommun slutat betala ut ekonomiskt bistånd till personer som bor på otillåtna andrahandskontrakt – i ett försök att motverka svarthyror.

Men tillvägagångssättet får kritik av experter, som menar att det saknas juridiskt stöd för att arbeta på det här sättet.

– Det finns inget stöd i varken lagstiftning eller praxis. Man kan ju inte fatta beslut som inte har något slags stöd i rättsordningen, säger Rebecca Sundström, jurist på Wallin Advokatbyrå i Uppsala som gjort en undersökning av frågan – men också arbetat på socialtjänsten i Uppsala.

Hon får medhåll av Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

– Socialtjänstlagen stadgar ju en rättighet att få hjälp av kommunen när man har det svårt. Det är egentligen oaktat hur man har det i övrigt, om man kanske bor olagligt. Och det är inte så att vi kan lämna de här personerna vind för våg, det utrymmet finns inte i socialtjänstlagen, säger han.

130 kommuner

Men Uppsala kommun är inte ensamma. En unik kartläggning av SVT Uppsala visar att 130 kommuner i landet gör likadant. Frågan har prövats i flera domstolar med olika utfall, men i ett prejudicerande avgörande från 2009 konstaterar Regeringsrätten, nuvarande Högsta förvaltningsdomstolen, att ett otillåtet boende inte är skäl nog att vägra försörjningsstöd. Också Socialstyrelsen hänvisar till detta utfall i sin kommunhandbok om ekonomiskt bistånd.

Hyresgästföreningen menar att tillvägagångssättet heller inte ger önskad effekt om målet är att komma åt kriminella uthyrare.

– Jag tror tyvärr att det här mest är ett slag i luften, det kommer inte lösa problemet på sikt. Det drabbar enskilda boende väldigt hårt. De blir bostadslösa samtidigt som de som hyr ut svart bara hyr ut till någon annan, säger Martin Hansson, jurist på HGF.

Snarare riskerar förhållningssättet att drabba redan utsatta hushåll, varav flera är barnfamiljer, visar SVT:s kartläggning. Familjer som SVT talat med vittnar om att deras situation blivit ännu svårare efter kommunens avslag.

”Större problemet”

Kommunalrådet Mohamad Hassan (L), som drivit frågan i Uppsala, menar dock att kommunen valt rätt väg i den här frågan.

– Att lyfta ett fall med en ensamstående mamma kan vara hjärtskärande, men vi får inte glömma bort det större problemet som vi måste komma åt: svarta kontrakt, säger han.

Hassan önskar att Socialtjänstlagen ska bli mer tydlig i frågan om svarta kontrakt.

– Vi är beredda att uppvakta riksdagen för att ändra lagstiftningen – att de tydligt säger att vi ska acceptera alla typer av kontrakt eller att man ska bekämpa kriminalitet.

Boverket: Skriv om lagen

Hyresgästföreningen anser dock att det argumentet inte håller.

– En kommun ska tillämpa lagstiftning, inte pröva ny lagstiftning, säger Martin Hansson, jurist på HGF.

Men enligt Boverket är det nödvändigt att neka bistånd till personer med otillåtna hyreskontrakt för att stävja den svarta bostadsmarknaden. Myndigheten instämmer dock att det juridiska läget är oklart.

– Vill man komma tillrätta med svarta kontrakt så borde lagen skrivas om. Det är egentligen helt orimligt att socialtjänsten stöttar den här olovliga handeln med lägenheter, säger Micael Nilsson, Boverkets expert på bostadssociala frågor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Adam Ihse/TT/Pressbild

Fakta

Så säger juridiken

• Enligt Socialtjänstlagen (SoL) har den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt rätt till försörjningsstöd (4 kap 1 § SoL). I Socialstyrelsens Allmänna Råd (SOSFS 2013:1) står det: ”Om lägenheten hyrs i andra hand, bör nämnden godta den hyra som lägenhetsinnehavaren och andrahandshyresgästen har avtalat, under förutsättning att den är skälig.”

En del av de kommuner som ändå nekar bistånd till otillåtna andrahandskontrakt hänvisar till att det sedan 2019 är olagligt att hyra ut en bostad svart och samtidigt ta ut för mycket i hyra. Det är dock inte olagligt att bo på ett sådant kontrakt.

• I Uppsala kommun har ett tiotal avslag överklagats. Förvaltningsrätten (FR) konstaterar i majoriteten av fallen att det inte finns något krav i SoL på att den enskilde ska lämna in intyg från fastighetsägaren för att nämnden ska kunna utreda behovet av bistånd.

Några fall har dock gått vidare till kammarrätten (KR), som gjort olika bedömningar. I vissa fall konstaterar KR att det inte är tillåtet att hyra ut en bostad i andra hand utan fastighetsägarens godkännande, och ger därför kommunen rätt. Kammarrätten i Göteborg har å andra sidan bedömt att det saknas stöd för att låta ett otillåtet andrahandskontrakt påverka rätten till försörjningsstöd och hänvisar till en dom i Högsta förvaltningsdomstolen (RÅ 2009 ref. 4.)

• Denna referens nämns återkommande i avgöranden hos både FR och KR. Det är det enda avgörandet i Högsta förvaltningsdomstolen, och därmed det enda prejudicerande målet, som berört frågan. Då handlade det om en person som bodde i en kolonistuga och nekades bistånd. HFD ansåg då att den enskilde har rätt att bestämma var hen vill bo utan att det ska inverka på rätten till bistånd. Detta går att läsa i domen: ”Permanentboende i kolonistugor är i allmänhet inte tillåtet [...] Även om boende i kolonistuga således inte kan ses som någon långsiktig lösning på ett bostadsproblem saknas dock stöd för att låta detta inverka på bedömningen av rätten till försörjningsstöd för boendekostnader”.

Detta är ekonomiskt bistånd

• Ekonomiskt bistånd är ett stöd som du kan söka från din kommun om du har problem att försörja dig själv och din familj.

• Var och en är i första hand är skyldig att själv försörja sig och sin familj. Om du kan arbeta måste du enligt socialtjänstlagen stå till arbetsmarknadens förfogande för att ha rätt till försörjningsstöd. Om du är sjuk och därför inte kan arbeta behöver du kunna styrka nedsatt arbetsförmåga. Det kan även bli aktuellt om du har andra problem som hindrar dig från att arbeta eller delta i aktiviteter.

• Ett exempel på ekonomiskt bistånd kan vara till boendekostnad. Utgångspunkten vid bedömningen av vad som är skälig boendekostnad bör vara vad en låginkomsttagare på orten normalt har möjlighet att kosta på sig. Kostnaden bör även relateras till hyresnivån hos allmännyttiga bostadsföretag eller andra större bostadsföretag på orten.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.