SVT förklarar: Därför har kommunerna stoppat biståndet

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner nekar ekonomiskt bistånd för boendekostnad om den sökande inte kan uppvisa ett godkänt andrahandskontrakt. Men vad betyder det? Och vad leder det till? Och kanske främst, får kommunerna göra så här?

I klippet ovan reder SVT:s reporter Christoffer Urborn ut vad som gäller.

Detta är ekonomiskt bistånd

• Ekonomiskt bistånd är ett stöd som du kan söka från din kommun om du har problem att försörja dig själv och din familj.

• Var och en är i första hand är skyldig att själv försörja sig och sin familj. Om du kan arbeta måste du enligt socialtjänstlagen stå till arbetsmarknadens förfogande för att ha rätt till försörjningsstöd. Om du är sjuk och därför inte kan arbeta behöver du kunna styrka nedsatt arbetsförmåga. Det kan även bli aktuellt om du har andra problem som hindrar dig från att arbeta eller delta i aktiviteter.

• Ett exempel på ekonomiskt bistånd kan vara till boendekostnad. Utgångspunkten vid bedömningen av vad som är skälig boendekostnad bör vara vad en låginkomsttagare på orten normalt har möjlighet att kosta på sig. Kostnaden bör även relateras till hyresnivån hos allmännyttiga bostadsföretag eller andra större bostadsföretag på orten.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biståndsexperimentet

Mer i ämnet