Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experterna: Kommunernas biståndsstopp är fel Foto: Erik LeijonhufvudVisa alla (2)
Visa alla (2)

Experterna: Kommunernas biståndsstopp är fel

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inget juridiskt stöd för socialtjänsten att neka bistånd på grund av ett otillåtet andrahandskontrakt. Det menar flera jurister som SVT talat med.

– Det är fullständigt regelvidrigt. De är ute på väldigt djupt vatten, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Han förklarar att socialtjänstens uppgift endast är att hjälpa personer i nöd, inte att bekämpa brottslighet.

– Socialtjänstlagen stadgar ju en rättighet att få hjälp av kommunen när man har det svårt. Det är egentligen oaktat hur man har det i övrigt, om man kanske bor olagligt.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, anser till och med att kommunens agerande är olagligt.

– Polis och åklagare skulle kunna titta på det här. Det är väldigt märkligt att ingen drar i nödbromsen och säger stopp, säger han.

”Lagstiftare måste gå in”

Juristen Rebecca Sundström, som själv arbetat på socialförvaltningen i Uppsala, är också kritisk. Hon har undersökt arbetssättet utifrån ett juridiskt perspektiv.

– Det finns inget stöd i varken lagstiftning eller praxis. Man kan ju inte fatta beslut som inte har något slags stöd i rättsordningen, säger hon.

Minst tio av de hushåll i Uppsala som fått avslag utifrån de skärpta kraven har överklagat till förvaltningsrätten. Därefter har kommunen, efter att ha förlorat i första instans, drivit ärenden vidare till kammarrätten – med varierande utfall.

– En kommun ska tillämpa lagstiftning, inte pröva ny lagstiftning. Här måste lagstiftaren gå in och se över vad som ska gälla. Vi kan inte ha ett så här oklart rättsläge, säger Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen.

Hör mer om juristernas kritik i klippet.

Kommunen: Vi agerar lagligt

Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Uppsala, anser – trots kritiken – att kommunens väg som man har valt är rätt väg framåt.

– Vi är beredda att uppvakta riksdagen för att ändra lagstiftningen – att de tydligt säger att vi ska acceptera alla typer av kontrakt eller att man ska bekämpa kriminalitet.

På Boverket anser man att Uppsala kommun gör rätt som nekar bistånd. Enligt Micael Nilsson, myndighetens expert på bostadssociala frågor, är det nödvändigt för att stävja den svarta bostadsmarknaden. Myndigheten tycker dock att det juridiska läget är oklart.

– Vill man komma tillrätta med svarta kontrakt så borde lagen skrivas om. Det är egentligen helt orimligt att socialtjänsten stöttar den här olovliga handeln med lägenheter, säger Micael Nilsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boverket: Ingen kunde förställa sig detta Foto: Adam Ihse/TT/Pressbild

• Ekonomiskt bistånd är ett stöd som du kan söka från din kommun om du har problem att försörja dig själv och din familj.

• Var och en är i första hand är skyldig att själv försörja sig och sin familj. Om du kan arbeta måste du enligt socialtjänstlagen stå till arbetsmarknadens förfogande för att ha rätt till försörjningsstöd. Om du är sjuk och därför inte kan arbeta behöver du kunna styrka nedsatt arbetsförmåga. Det kan även bli aktuellt om du har andra problem som hindrar dig från att arbeta eller delta i aktiviteter.

• Ett exempel på ekonomiskt bistånd kan vara till boendekostnad. Utgångspunkten vid bedömningen av vad som är skälig boendekostnad bör vara vad en låginkomsttagare på orten normalt har möjlighet att kosta på sig. Kostnaden bör även relateras till hyresnivån hos allmännyttiga bostadsföretag eller andra större bostadsföretag på orten.

Källa: Socialstyrelsen

• Enligt Socialtjänstlagen (SoL) har den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt rätt till försörjningsstöd (4 kap 1 § SoL). I Socialstyrelsens Allmänna Råd (SOSFS 2013:1) står det: ”Om lägenheten hyrs i andra hand, bör nämnden godta den hyra som lägenhetsinnehavaren och andrahandshyresgästen har avtalat, under förutsättning att den är skälig.”

En del av de kommuner som ändå nekar bistånd till otillåtna andrahandskontrakt hänvisar till att det sedan 2019 är olagligt att hyra ut en bostad svart och samtidigt ta ut för mycket i hyra. Det är dock inte olagligt att bo på ett sådant kontrakt.

• I Uppsala kommun har ett tiotal avslag överklagats. Förvaltningsrätten (FR) konstaterar i majoriteten av fallen att det inte finns något krav i SoL på att den enskilde ska lämna in intyg från fastighetsägaren för att nämnden ska kunna utreda behovet av bistånd.

Några fall har dock gått vidare till kammarrätten (KR), som gjort olika bedömningar. I vissa fall konstaterar KR att det inte är tillåtet att hyra ut en bostad i andra hand utan fastighetsägarens godkännande, och ger därför kommunen rätt. Kammarrätten i Göteborg har å andra sidan bedömt att det saknas stöd för att låta ett otillåtet andrahandskontrakt påverka rätten till försörjningsstöd och hänvisar till en dom i Högsta förvaltningsdomstolen (RÅ 2009 ref. 4.)

• Denna referens nämns återkommande i avgöranden hos både FR och KR. Det är det enda avgörandet i Högsta förvaltningsdomstolen, och därmed det enda prejudicerande målet, som berört frågan. Då handlade det om en person som bodde i en kolonistuga och nekades bistånd. HFD ansåg då att den enskilde har rätt att bestämma var hen vill bo utan att det ska inverka på rätten till bistånd. Detta går att läsa i domen: ”Permanentboende i kolonistugor är i allmänhet inte tillåtet [...] Även om boende i kolonistuga således inte kan ses som någon långsiktig lösning på ett bostadsproblem saknas dock stöd för att låta detta inverka på bedömningen av rätten till försörjningsstöd för boendekostnader”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biståndsexperimentet

Mer i ämnet