Experterna: Kommunernas biståndsstopp är fel

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inget juridiskt stöd för socialtjänsten att neka bistånd på grund av ett otillåtet andrahandskontrakt. Det menar flera jurister som SVT talat med.

– Det är fullständigt regelvidrigt. De är ute på väldigt djupt vatten, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Han förklarar att socialtjänstens uppgift endast är att hjälpa personer i nöd, inte att bekämpa brottslighet.

– Socialtjänstlagen stadgar ju en rättighet att få hjälp av kommunen när man har det svårt. Det är egentligen oaktat hur man har det i övrigt, om man kanske bor olagligt.

Biståndsexperimentet

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, anser till och med att kommunens agerande är olagligt.

– Polis och åklagare skulle kunna titta på det här. Det är väldigt märkligt att ingen drar i nödbromsen och säger stopp, säger han.

”Lagstiftare måste gå in”

Juristen Rebecca Sundström, som själv arbetat på socialförvaltningen i Uppsala, är också kritisk. Hon har undersökt arbetssättet utifrån ett juridiskt perspektiv.

– Det finns inget stöd i varken lagstiftning eller praxis. Man kan ju inte fatta beslut som inte har något slags stöd i rättsordningen, säger hon.

Minst tio av de hushåll i Uppsala som fått avslag utifrån de skärpta kraven har överklagat till förvaltningsrätten. Därefter har kommunen, efter att ha förlorat i första instans, drivit ärenden vidare till kammarrätten – med varierande utfall.

– En kommun ska tillämpa lagstiftning, inte pröva ny lagstiftning. Här måste lagstiftaren gå in och se över vad som ska gälla. Vi kan inte ha ett så här oklart rättsläge, säger Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen.

Hör mer om juristernas kritik i klippet.

Kommunen: Vi agerar lagligt

Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Uppsala, anser – trots kritiken – att kommunens väg som man har valt är rätt väg framåt.

– Vi är beredda att uppvakta riksdagen för att ändra lagstiftningen – att de tydligt säger att vi ska acceptera alla typer av kontrakt eller att man ska bekämpa kriminalitet.

På Boverket anser man att Uppsala kommun gör rätt som nekar bistånd. Enligt Micael Nilsson, myndighetens expert på bostadssociala frågor, är det nödvändigt för att stävja den svarta bostadsmarknaden. Myndigheten tycker dock att det juridiska läget är oklart.

– Vill man komma tillrätta med svarta kontrakt så borde lagen skrivas om. Det är egentligen helt orimligt att socialtjänsten stöttar den här olovliga handeln med lägenheter, säger Micael Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biståndsexperimentet

Mer i ämnet