Så här kan det nya lagret, som blir 30 meter högt, se ut. Foto: Axfood

Nya jobb när jättelager byggs i Bålsta

Publicerad

Det är matkedjan Axfood som bygger jättelagret på 100 000 kvadratmeter stora lagret nordväst om Bålsta i Håbo kommun. Enligt företaget ska lagret försörja 60 procent av bolagets butiker.

Företaget har tittat på flera olika platser i Mälardalen, men valde till slut Bålsta.

– Bålsta ligger strategiskt bra till. Lagret ska försörja 60 procent av den totala varuvolymen. Hela Mälardalen och norrut handlar det om, säger Claes Salomonsson, presschef vid Axfood.

Ersätter flera lager

Enligt Claes Salomonsson blir det ett högautomatiserat lager som också ska serva företagets e-handel. Enheten ersätter de nuvarande lagren i Jordbro, Borlänge, Årsta, Örebro, Skellefteå och Sätra.

Högautomatiserat – hur blir det då med nya jobb?

– Beror på hur du ser det. Det blir ett stort logistikcentrum, och en mängd chaufförer kommer att behövas. Sen kommer nog arbetet inne i lagret att se annorlunda ut, men allt kan inte automatiseras. En annan avgörande faktor när det gäller personalbehovet är ju hur e-handeln utvecklas. Det vet vi inte i dag.

Kommunalrådet gör tummen upp

Kommunalrådet Liselotte Grahn Elg (M) ställer sig bakom projektet.

– Det är väldigt roligt att det kommer en stor investering till oss. Det ligger i tiden – logistiken och e-handel och det är roligt att få en av Sveriges största matleverantörer till vår kommun.

Är det här det bästa man kan göra av marken?

– Det finns det säkert skilda åsikter om. Finns alltid människor som tycker att man kan utveckla ett område, men inte där man själv bor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.