Under onsdagskvällen blev 17 får dödade och i hagen hittade djurägaren spår som tros komma från varg. Foto: Per Möller

17 får döda i misstänkt vargattack i Tärnsjö

Uppdaterad
Publicerad

17 får har dödats i en hage i Tärnsjö nordväst om Uppsala. Troligen rör det sig enligt Länsstyrelsen om en vargattack, vilket P4 Uppland var först med att rapportera om.

– Det känns tröstlöst. För bara tre månader sen blev jag av med åtta får, vem vet hur många det blir nästa gång, säger Per Möller, djurägare.

När han upptäckte attacken var det bara tre av fåren som var döda – men sedan fick de övriga 14 avlivas på grund av sina skador.

– Det är det som är så uppkäftigt, de har bara ätit på några stycken och resten är bara skadade, säger Per Möller.

Tar DNA-prov

Länsstyrelsen åkte under onsdagskvällen ut för att samla ihop de döda djuren. Nu har en så kallad besiktning gjorts av fåren, vilket innebär att djurens skador dokumenteras och DNA-prov tas för att fastställa vad för större rovdjur som legat bakom attacken. Även kameror har satts upp vid hagen.

– Men av skadorna att döma så är det troligen varg som gjort det, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Är det ovanligt med så här många döda får i ett angrepp?

– Det händer ju då och då. Det är absolut många i ett angrepp men det har varit andra gånger då det varit fler, dock inte i Uppsala, säger Sebastian Olofsson.

I hagen fanns ytterligare cirka 30 får som klarade sig undan attacken.

Hjälper till med akutåtgärder

Länstyrelsen kommer ha löpande dialog med djurägaren och hjälpa till med akutåtgärder i första hand, det kan röra sig om lapptyg och akutstängsel. Sebastian Olofsson meddelar att det sen får se vad de kommer göra för att minska riskerna för liknande angrepp på lång sikt.

Tärnsjö ligger inom Siggeforareviret som senast i maj 2021 bestod av sex vargar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.