Foto: Länsstyrelsen

Ny vargattack: Två baggar rivna

Uppdaterad
Publicerad

Två baggar på en gård i Östfora angreps av varg i helgen. Flera fårägare i området har drabbats på sistone, men skyddsjakt är inte aktuellt i nuläget, enligt vilthandläggaren Sebastian Olofsson vid länsstyrelsen i Uppsala.

– Jag kunde ganska snabbt konstatera vargtypiska skador, säger Sebastian Olofsson.

Fåren, som vid tillfället för angreppet, befann sig utanför sin hage på en åker hade fått skador på halsen, nacken och högt upp på låren. Något som är utmärkande för när en varg attackerar tamdjur, enligt Sebastian Olofsson.

Angreppet är det tredje på kort tid i området.

Det har inträffat flera angrepp i området den senaste tiden – hur ser länsstyrelsen på behovet av skyddsjakt?

– Det är något vi hela tiden har med oss i diskussionen, men det vi har  gjort hittills är att sätta in olika skyddsåtgärder. Vi behöver också få in information vilka vargar det handlar om och om de är genetiskt skyddsvärda.

Hur reagerade ägarna till fåren?

– De tycker att det är jobbigt, samtidigt är de medvetna att de bor i ett vargrevir. Det var vid gott mod, men förstås bedrövade att det hänt.

Sent i går kväll gick det ut en larm från länsstyrelsen till fårägare i området om att ett vargangrepp inträffat.

– Det är viktigt att varna de som har får i trakten eftersom det finns en ökad risk för att fler får rivs, säger Sebastian Olofsson.

Hör länsstyrelsens Mikael Larsson vid förra angreppet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.