Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ella, 18: ”Äldre män tog kontakt när jag var 12” Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Det här hade 18-åringarna velat veta innan de började hänga på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler sexbrott mot barn via nätet polisanmäls. Men trots att de flesta elever är aktiva online dagligen är undervisning om risken för grooming och sexuella övergrepp via nätet inte specifikt inskrivet i skolans styrdokument.

Nyligen åtalades en misstänkt chattpedofil från Norduppland som ska ha sökt kontakt med ett flertal barn. Det senaste i en lång rad fall där barn utsatts för internetrelaterade sexbrott. Barnen som utsätts är ofta mycket unga.

18-åringarna Malte Karlsson och Ella Lagström från Enköping önskar att det undervisats i skolan om riskerna på nätet och i sociala medier när de fick sina första mobiler i 10-11-årsåldern.

– Man får ju massa annan undervisning om hur det funkar i samhället, det här borde verkligen ingå, säger Malte Karlsson.

Ingen sexualundervisning

Sexualundervisning är inget eget skolämne, men kan ingå i en mängd ämnen från förskoleklass och uppåt. I styrdokumenten står inte uttryckligen att just grooming och sexbrott på nätet ska tas upp.

Däremot ska skolan ”bidra till att eleverna utvecklar förståelse för egna och andras rättigheter och förmedla betydelsen av att sexualitet och relationer präglas av samtycke.”

Med tanke på hur det ser ut i dag, borde det inte stå med specifikt i styrdokumenten för någon årskurs?

– Läroplanen är inte så konkret och detaljerad, säger Ingrid Essegård, undervisningsråd på Skolverket.

Skolverket: Har tilltro till läraren

All skolpersonal ska enligt Skolverket ”uppmärksamma både möjligheter och risker som en ökande digitalisering medför.” Och i svenskundervisningen ska elever ”lära sig om olika möjligheter och risker som är förknippade med kommunikation i digitala miljöer”.

– Vi sätter stor tilltro till lärarprofessionens förmåga att själva utforma undervisningen, säger Ingrid Essegård.

Finns det risk att just undervisning om risken för grooming och sexuella övergrepp via nätet faller mellan stolarna när det kan komma in i så vitt skilda ämnen och årskurser?

– Det kan också ses som en styrka, eftersom lärarna då kan återkomma till ämnet och anpassa undervisningen efter elevernas ålder, mognad, behov och intressen. Även annan personal än lärare kan involveras då det ingår i läroplanens allmänna delar som gäller alla som arbetar i skolan, säger Ingrid Essegård.

Innehåll som berör kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer respektive digitala medier finns inskrivet i läroplanernas inledande delar och i flera av skolans kurs- och ämnesplaner, t ex:

Ur centralt innehåll för undervisningen i förskoleklassen

  • Säker och ansvarsfull kommunikation, även i digitala sammanhang.
  • Livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel kamratskap, rättvisa och könsroller.

SO åk 1-3:

  • Samtal om och reflektion över normer och regler i elevens livsmiljöer, däri­bland i skolan och i digitala miljöer.

Religionskunskap åk 4-6:

  • Samtal om och reflektion över vardagliga moraliska frågor utifrån ele­ver­nas egna argument och olika religiösa tolkningar. Sådana frågor kan till exempel handla om ansvar, utanförskap, kränkningar, jämställdhet och sexua­litet.

Samhällskunskap åk 4-6:

  • Hur digitala och andra medier kan användas ansvarsfullt utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.

Ur ämnet svenska

Syfte:

Undervisningen ska också bidra till att eleverna får förståelse för att sättet man kommunicerar på kan få konsekvenser för en själv och för andra människor. Därigenom ska eleverna ges förutsättningar att ta ansvar för det egna språkbruket i olika sammanhang och medier.

Centralt innehåll för undervisningen i

åk 1-3:

  • Språkbruk samt möjligheter och risker vid egen kommu­nikation i digitala medier.

åk 4-6:

  • Ansvarsfullt agerande vid kommunikation i digitala och andra medier.

åk 7-9:

  • Språkbruk, yttrandefrihet och integritet i digitala och andra medier och i olika sammanhang.

Källa: Skolverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.