Foto: Fredrik Persson (TT)/Henrik Montgomery/(TT)

20-åring firas med kemishow och såpbubblor

Publicerad

Nu firas Ångströmlaboratoriet i Uppsala som fyller 20 år. Den som vill kan testa på att göra kratrar och se en kemishow.

Under lördagen har Ångströmlaboratoriet i Uppsala öppet hus eftersom de firar 20 år. På programmet står bland annat punkter som en kemishow, att testa på att göra kratrar och prova på VR-glasögon.

– Vi vill sprida ordet om forskning och intressera folk för teknik och vetenskap genom en massa aktiviteter, säger Roland Grönroos, föreståndare på Polacksbacken.

Marsch genom staden

Under förmiddagen anordnas också en ”vetenskapsmarsch” från Stora torget till Ångströmlaboratoriet.  Marschen är kopplad till ett internationellt evenemang och syftet är att stödja forskare över hela världen.

– Forskning är grunden för mycket i vårt samhälle. En vanlig mobiltelefon till exempel är resultatet av många års forskning, säger Roland Grönroos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.