Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar åklagare Thomas Forsberg om hur polisen kom den misstänkte mannen på spåren. Foto: SVT/David Rydell

Åklagaren: 20-åring ville få unga att mörda

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man från Uppsala skulle dödas och en belöning på 100 000 kronor skulle betalas ut. Nu åtalas en 22-årig man för stämpling till mord.

Men allt började med en bil med körförbud och ett urinprov.

Den 16 augusti i år stoppas en 22-årig Uppsalabo på en pendlarparkering i Knivsta. Bilen han kör har körförbud och han misstänks initialt för grov olovlig körning och rattfylleri.

Polisen beslagtar även mannens mobiltelefon. Den kommer att bli en viktig pusselbit för att nysta upp ett betydligt grövre brott som enligt åklagaren Thomas Forsberg kopplas till sommarens våldsvåg i Uppsala.

Värdet på ett människoliv: 100 000 kronor

På telefonen hittar polisen en krypterad chattkonversation mellan 22-åringen och en annan person från en dryg vecka innan gripandet. I den skickar 22-åringen en bild på en person – en 18-årig Uppsalabo – som ska mördas. Vidare skriver han att de ska få 100 000 kronor för mordet och att han har ett vapen.

”Snälla bror låt mig ta honom”

Bilden på det tilltänkta offret skickades till 22-åringen av ett annat alias genom en krypterad chatt. Samma alias förekommer i flera andra polisutredningar som rör sommarens våldsvåg. I kontakten mellan den personen och 22-åringen har 22-åringen bland annat skrivit ”snälla bror låt mig ta han”. Mannen misstänks därefter ha kontaktat ett flertal personer för att få hjälp att utföra mordet. Den yngsta i utredningen är blott 14 år gammal. Men inga fler har åtalats för inblandning.

22-åringen åtalas däremot för stämpling till mord. Det innebär att han uppsåtligen erbjudit sig att att utföra ett mord samt att han försökt involvera andra i brottet. Han åtalas även för rattfylleri samt flera fall av narkotikabrott då hans urinprov visade positivt i samband med gripandet i Knivsta.

Spanade runt måltavlans adress

Bland bevisningen finns konversationerna mellan 22-åringen och flera andra personer som enligt åtalet visar att 18-åringen skulle mördas. Mannen har även varit på plats runt den tilltänkta måltavlans hemadress, något som polisen har bevisat i form av mobilspårning samt att mannen fångats på deras övervakningskameror.

22-åringen nekar till brott. Skulle han dömas yrkar åklagaren på att han ska utvisas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.