Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Thomas Forsberg berätta om 28-åringens inblandning i två av sommarens grova brott. Foto: David Rydell

Uppsalabor åtalade för medverkan i våldsvåg – misstänks ha hjälpt ungdomar begå grova brott

Publicerad

Elsparkcyklar, vapen och pengar. ”Tryckarlägenheter” och taxiresor. Två män från Uppsala står nu åtalade för att på olika sätt ha hjälpt ungdomar att utföra grova våldsdåd i Uppsala under sommaren.

Flera ungdomar har åtalats eller häktats för flera grova brott efter sommarens våldsvåg i Uppsala. Samtliga ungdomar kommer från andra delar av Sverige. De tros inte ha agerat ensamma utan flera av dåden misstänks ha orkestrerats av andra personer.

Nu har två av dem åtalats misstänkta för inblandning.

Sex elsparkcyklar i hallen

En av de misstänkta är en 28-årig man. Han har åtalats både för medhjälp till försök till mord efter en skjutning i Kåbo den 21 juli och han kopplas även till en lägenhet i Gottsunda där polisen hittade flertalet vapen, en handgranat och sex elsparkcyklar i hallen i början av augusti.

Mat, dryck och ”tryckarlägenhet”

En 17-åring och en 19-åring åtalades tidigare i veckan för förberedelse till mord samt grovt vapenbrott. De greps i Bäcklösa den 19 juli efter att boende larmat om två mörkklädda och maskerade personer med skarpladdade vapen som färdades på en elsparkcykel.

I det fallet åtalas en 23-årig Uppsalabo för bland annat medhjälp till förberedelse till mord. Han kopplas bland annat till den lägenhet där ungdomarna bodde samt för att ha försett dem med mat och dryck.

Han åtalas även för stämpling till mord misstänkt för att i en krypterad chatt ha erbjudit sig att skjuta ihjäl en okänd person.

”Alla ska dö”

Även de två ungdomarna som är åtalade för skjutningen mot ett tiotal personer i Gottsunda den 25 juli misstänks ha hjälpts av flera okända personer.

De har bland annat erbjudits snus och snacks samt fått vapen levererade till sig strax innan skjutningen. Även i det fallet planerades stora delar av brottet i krypterade chattar där totalt elva personer har deltagit.

”Alla ska dö”, lyder ett krypterat meddelande en dryg kvart innan skjutningen.

Inga personer har dock åtalats för inblandning i den skjutningen.

Både 28- och 23-åringen förnekar brott.

I klippet: ”Aldrig varit med om något liknande” – hör åklagaren om sommarens våldsvåg.

SOMMARENS VÅLDSVÅG

23 juni: Skjutning i Gottsunda. En 28-årig man och en 16-årig pojke är häktade misstänkta för att ha avfyrat ett stort antal skott. 16-åringen, hemmahörande i Jönköpings län, hade tidigare dömts till vård enligt LVU.

16 juli: Skjutning i Gottsunda. Två män i 30-årsåldern skadas. En 38-åring häktas misstänkt för medhjälp till mordförsök.

19 juli: Grovt vapenbrott i Bäcklösa. En 19-åring och en 17-åring, från Stockholm, har åtalats. Även en 23-åring från Uppsala har åtalats för inblandning.

21 juli: Mordförsök i Kåbo. En man skjuts. En 16-åring, hemmahörande i Kalmar län, är åtalad för mordförsöket. En 28-åring från Uppsala misstänks för inblandning.

25 juli: Skjutning i Gottsunda. Två 17-åringar, den ena från Sörmland och den andra från Stockholms län, misstänks ha avfyrat två skott mot ett tiotal personer. Båda tonåringarna hade dagarna innan avvikit från sina sociala placeringar

8-9 augusti: Grovt vapenbrott i Gottsunda. Polis hittar vapen och en granat i en lägenhet. En 16-åring, hemmahörande i Västra Götalands län, är åtalad för flera brott. Bara dagar tidigare hade han avvikit från ett hvb-hem. Samma 28-åring som misstänks för inblandning i mordförsöket i Kåbo misstänks även för inblandning här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.