Det pågår flera om- och nybyggnationer av skolor i Uppsala, bland annat har Tiundaskolan rivits. Där byggs det en ny skola. Foto: SVT

21 nya förskolor i Uppsala inom tre år

Publicerad

Uppsala kommun planerar att bygga 21 nya förskolor och nio helt nya grundskolor fram till 2020.

Idag presenterade Uppsala kommun en uppdaterad lokalförsörjningsplan och i den står det bland annat att grundskolorna i kommunen ska få plats med ytterligare 7000 elever och att förskolorna ska utökas med 1700 platser fram till 2020.  För att klara det ska bland annat 9 nya grundskolor och 21 nya förskolor byggas. Det är en utökning jämfört med den plan som antogs förra året.

– Uppsala växer, fler barn föds här och fler flyttar in och vi behöver se till att alla barn och unga får bra förskolor och skolor där de bor, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Var ska de nya skolorna och förskolorna få plats?

Vi ser att det finns ett stort behov både inne i centrala staden, men också ute i våra tätorter och på landsbygden. Så vi kommer att behöva bygga och färdigställa skolor och förskolor överallt i Uppsala kommun, säger Caroline Hoffstedt.

Även gamla skolor rivs och byggs om för att ge plats åt fler elever. Men flera skolor kommer inte att stå klara när det är tänkt. Renoveringen och utökningen av Brantingskolan är försenad till 2019 och grundskolan i centrala staden/Kungsängen kommer inte att vara klar höstterminen 2020.

Tiundaskolan färdig 2018

Men bygget av nya Tiundaskolan går enligt tidsplan och skolan ska stå färdig hösten 2018. Idrottshallen invigs redan hösten 2017.

– Jag ser fram emot att den ska stå färdig. Det är en efterlängtad skola i Luthagenområdet, säger Caroline Hoffstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.