• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag stod ovanför ett vulkanutbrott. Knäna skakade och man tittade rakt ned i avgrunden”. Här berättar Valentin Troll om sin upplevelse från Merapivulkanen i Indonesien. Foto: Privat

Vulkanforskaren följer larmet från Island – Reykjaneshalvön fokus i nytt projekt

Uppdaterad
Publicerad

”Ruttnande stenar” och instabila vulkaner. Nu får bland annat Uppsala universitet 30 miljoner kronor för att bättre kunna förutse vulkanisk aktivitet.

– Det är farligt. Vissa kallar det för ett ”Indiana Jones”-jobb, säger Uppsalaforskaren som är en centralfigur inom forskningen och som noga följer situationen på Reykjaneshalvön.

Risken för ett vulkanutbrott på Reykjaneshalvön ökar timme för timme. Det har bland annat lett till att den närliggande staden Grindavik, med dess drygt 4 000 invånare, har evakuerats.

Islands meteorologiska institut varnar även för att lava när som helst kan tränga upp på land och i havet utanför halvön.

För en dryg vecka sedan registrerades 900 jordskalv under drygt tolv timmar på halvön.

”Ruttnande stenar”

En av dem som följer utvecklingen är Valentin Troll, professor vid Uppsala universitet. Vulkanerna på Reykjaneshalvön är några som ingår i det nya forskningsprojektet som kallas Rott'n'Rock.

– Vi hade många diskussioner kring namnet. Vissa tyckte att namnet var perfekt – andra tyckte att det var lite löjligt, säger Valentin Troll och fortsätter:

– Men vi behöll namnet för det ringar ändå in vår teori att stenar förändrar sin karaktär inne i vulkaner, de ”ruttnar” som vi geologer kallar det. Det i sig medför att vulkaner kan bli mer instabila, säger Valentin Troll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Björn Lund, en seismolog vid Uppsala universitet besvara på tre frågor om vulkaner på Island i klippet. Foto: SVT

Drönare och satelliter

Projektet har nu fått 115 miljoner kronor av Europeiska forskningsrådet, ERC. Av anslaget kommer 30,5 miljoner gå till Uppsala universitet medan resten av pengarna kommer att fördelas mellan andra forskare i projektet.

– Det var en fantastisk känsla, Det är ett av de större bidragen som går att få som enskilda forskare, säger Valentin Troll.

Finansieringen gör det bland annat möjligt att använda drönare och satelliter för att på distans kunna undersöka vulkaners innanmäte.

– På så sätt kan man förutsäga vulkaniska risker som tidigare inte gått att förutse, säger Valentin Troll.

I klippet: ”Dina knän börjar skaka” – hör Valentin Troll om hur det är att blicka ned i en aktiv vulkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.