Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se evakueringarna från Grindavik på sydvästra Island som drabbas hårt av jordbävningarna. Foto: RUV

Isländsk vulkan kan få utbrott i havet

Uppdaterad
Publicerad

Risken för ett vulkanutbrott på isländska Reykjaneshalvön ökar timme för timme. Lava kan när som helst tränga upp på land och i havet strax utanför den evakuerade staden Grindavik, varnar Islands meteorologiska institut.

Magma flyter i en 15 kilometer lång spricka 800 meter under jorden alldeles utanför kuststaden Grindavik, enligt myndigheternas senaste modeller.

”Det måste noteras att de data som modellerna bygger på är 12 timmar gamla och därför måste man räkna med att magman har stigit närmare ytan”, skrev den isländska civilskyddsmyndigheten på lördagskvällen.

Grindavik, hem för cirka 4 000 människor, evakuerades under natten till lördagen.

Exakt var ett utbrott kan ske är ännu oklart, men baserat på var magman trängt igenom har sannolikheten ökat för ett utbrott i havet strax utanför staden.

”Eftersom den seismiska aktiviteten är så stor i området kan vi inte förvänta oss att se de små jordbävningar som signalerar början på ett utbrott”, skriver civilskyddsmyndigheten.

Grindavik ligger cirka fyra mil sydväst om Reykjavik, och nära den geotermiska anläggningen Svartsengi, den huvudsakliga leverantören av el och vatten till 30 000 invånare på Reykjaneshalvön.

Island, och Reykjanes i synnerhet, ligger rakt över ”den mittatlantiska ryggen”, där de eurasiska och nordamerikanska kontinentalplattorna möts. Det gör att vulkanutbrott är mycket vanliga. Men oftast är de så beskedliga, eller sker så avsides, att de inte utgör någon större akut fara.

Just Reykjanes har drabbats av tre utbrott på lika många år: i mars 2021, augusti 2022 och juli i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.