Så länge det finns en dörr att låsa, ett kök eller kokvrå, badrum och ligger inom två kilometer från allmänna kommunikationer kan boendet vara aktuellt för Hjärterum. (arkivbild) Foto: Jessica Gow/TT

50-tal Uppsalabor vill hyra ut till nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor in i kampanjen ”Hjärterum”, som syftar till att få Uppsalaborna att hyra ut boende till nyanlända, har ett 50-tal intresseanmälningar kommit in. – Jag tycker att det är ett ganska bra gensvar, säger Anders Fridborg som är samordnare för flyktingfrågor.

– Vi har ett par hela lägenheter som vi ska skriva kontrakt med nu, berättar Anders Fridborg som jobbar på chef på kommunledningskontoret med ansvar för flyktingfrågor.

SVT Nyheter Uppsala har tidigare berättat om satsningen som går ut på att privatpersoner hyr ut rum, lägenheter, fritidshus, attefallshus eller hela villor till kommunen, som i sin tur hyr ut nyanlända ensamstående, par eller familjer.

Från och med mars 2017 är kommunerna skyldiga att erbjuda lägenheter till nyanlända och syftet med kampanjen är att få fram bostäder till de personer som Uppsalakommun tagit emot i år och ska ta emot under 2017.

”Blir ett tillskott”

Foto: Privat

Anders Fridborg konstaterar dock att ”Hjärterum” bara är en av åtgärderna som vidtagits för att fixa fram boenden. Under 2016 tog kommunen emot 616 personer och nästa år ska åtminstone lika många nyanlända bli Uppsalabor.

– Vi hoppas att det här ska ge ett tillskott, men det löser inte hela situationen. Därför satsar vi till exempel även på nya korridorsboenden, exempelvis Kronparken, Björngården och Samariterhemmet.

Utöver att det ska leda till fler bostäder för nyanlända hoppas Anders Fridborg att ”Hjärterum” ska kunna bidra till integrationen.

– Dels tror vi att vi kommer att få boenden med hög kvalitet, dels att det ska underlätta integration jämfört med om man exempelvis bor i ett korridorsboende.

Bruksvärdeshyra

Upplägget är som så att kommunen tecknar ett avtal med den privata hyresvärden, som därefter får hyran direkt från kommunen. Uppsala kommun tecknar sedan ett avtal med den nyanlända som betalar in sin hyra till kommunen.

Hur fungerar hyressättningen?

– Den kommer vi fram till i dialog med personen som hyr ut. Det handlar om att göra en rimlighetsbedömning, en så kallad bruksvärdeshyra. Vi betalar alltså inte vad som helst för ett boende, avslutar Anders Fridborg som uppmanar den som är nyfiken eller har frågor att höra av sig till kommunen.

– Om man är tveksam över om bostaden man har i åtanke kan fungera så är det bara att man kontaktar oss.

Metoden prövas runt om i landet

Uppsala är inte den enda kommunen som tar hjälp av sina invånare för att lösa bostadssituationen för nyanlända, även Enköping och Stockholm har under hösten dragit igång liknande kampanjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.