Linda Eriksson Allfjord är ett känt ansikte i Morgongåva där hon driver butik, café och en städfirma. Foto: SVT

500 nya jobb på gång i Morgongåva

Publicerad

Näthandeln i Morgongåva fortsätter att växa så det knakar. Nu vill man bygga dubbelt så stort och expansionen är något som gynnar ortens småföretagare.

– Som egen företagare växer mitt företag samtidigt som nätföretagen bygger här i Morgongåva. De får upp ögonen för att man gör ett bra jobb, säger Linda Eriksson Allfjord som är infödd Morgongåvabo. Hon driver en butik med kafé, post- och spelombud, samt en städfirma.

Hon tror inte att någon på orten är negativ till den enorma expansion som näthandeln gör.

– Adlibris kom hit från början och det var också fantastiskt. När Apotea sedan byggde sina 38 000 kvadrat var det helt fantastiska möjligheter för alla här i samhället att få ett arbete, säger hon.

Kommunen tar fram ny detaljplan

Under en treårsperiod har Apotea och ett antal andra nätföretag expanderat sitt lager från 500 kvadratmeter till 38 000 i Morgongåva. Det nya lagret invigdes i mars 2018. Men nu börjar även det bli för litet. Därför vill man bygga ett lika stort lager till bredvid det befintliga.

– Det var nog ingen som trodde att det skulle gå så här fort, säger Apoteas vd, Pär Svärdson.

Heby kommun jobbar med detaljplanen för området som ligger intill nuvarande lokal.

– Det är en prioriterad fråga. Vi jobbar på så fort vi kan, men det tar sin lilla tid ändå, säger Åsa Nylander som är förvaltningschef för samhällsbyggnadsavdelningen. Hon berättar att man också gör en markanvisning, vilket innebär att marken vigs åt företagsparken.

Området var tidigare planerat för bostäder, men de ska nu byggas på andra platser i Morgongåva i stället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.