Polisen ryckte ut till Älvkarleby och de misstänkta hantverksbedragarna, men hann inte fram. (Arkivbild) Foto: TT

”Hantverkare” försökte lura 95-åring på pengar

Uppdaterad
Publicerad

En 95-årig man i Älvkarleby fick besök av misstänkta bedragare under lördagen. Han fotograferade dem – men blev då bestulen på kameran.

Personerna utgav sig för att vara hantverkare och hävdade att mannen var skyldig dem en stor summa pengar för arbeten som de utfört.

Den gamle mannen lät sig dock inte luras utan fotograferade i stället hantverkarna med syfte att polisanmäla dem. Då stal de hans kamera och lämnade platsen.

Polisen: Vi har inga spår

En polispatrull har varit på plats hemma hos mannen och skrivit en anmälan om bland annat stöld.

– De misstänkta personerna hann åka därifrån och just nu har vi inga spår efter dem tyvärr, säger Tobias Ahlén, polisens presstalesperson.

Han påpekar att det var rätt tänkt av den gamle mannen att fotografera de misstänkta.

– Det är bra att stå på sig, så länge man inte utsätter sig för fara.

Varnar för oseriösa hantverkare

Polisen varnar just nu för oseriösa hantverkare som åker runt i länet och erbjuder olika tjänster – alltifrån renoveringsarbeten till asfaltsläggning.

– Det finns några enkla saker att tänka på som konsument. Man kan kolla upp företaget, så att de har f-skattesedel och goda referenser. Sedan ska man upprätta ett skriftligt avtal och aldrig betala i förskott, och aldrig betala kontant, säger Tobias Ahlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.