Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag beklagar verkligen den här situationen”, säger tågvärden bara minuter efter att Uppsalapendlaren Erik Pettersson satt sig på tåget. SVT åkte med honom på morgontåget till Stockholm. Foto: David Rydell/SVT

98 förseningstimmar – Erik lever mitt i tågkaoset

Uppdaterad
Publicerad

Tågstörningarna på sträckan Uppsala-Stockholm har lett till nära 100 förseningstimmar för pendlarna de två senaste veckorna.

Erik Petersson tillhör en av de som drabbats av hårt av tågstrulet.

– De senaste två månaderna har satt mig på prov, säger han.

Följ med Erik Petersson på tåget från Uppsala en vanlig morgon i videon ovan.

5 863 minuter, så länge har pendlare mellan Stockholm och Uppsala totalt fått vänta på försenade tågavgångar under rusningstimmarna sedan i början av januari.

Pendling i Uppsala län

Det motsvarar nära 100 förseningstimmar, enligt statistik från Trafikverket, som trafikinformationsappen 1409 inhämtat.

– De inställda avgångarna och tågstrulet har till stor del handlat om kylan som har slitit på vagnarna och lett till fordonsbrist. Som förare är det bara att bita ihop, säger lokföraren och 1409:s systemutvecklare Thomas Tydal.

Orsaker bakom störningar i tågtrafiken

Tågbolagen Mälardalstrafik, SL och SJ har tillsammans behövt ställa in över 220 tågavgångar under rusningstrafik sedan början av januari månad, på sträckan mellan Uppsala och Stockholm. Bolagen hänvisar bland annat till en ovanligt kall vinter som orsak.

Men ytterligare en faktor bakom flera inställda tågavgångar är att SJ införde direkttåg mellan Uppsala och Stockholm i tidtabellen under vintern. Tågbolaget tvingades därefter att reducera trafiken på nytt för att undvika inställda avgångar med kort varsel och för att komma ikapp med fordonsunderhåll på grund av vinterkylan.

Källa: SJ, Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pendling i Uppsala län

Mer i ämnet