Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Pendlaren Johanna Stenius om varför hon byter jobb – och lokföraren Thomas Tydal om tågstrulet i januari. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

En fjärdedel inställda tåg – då byter Johanna jobb

Uppdaterad
Publicerad

224 tåg har ställts in under rusningstrafik bara under januari månad mellan Uppsala och Stockholm. En av de som drabbats av tågstrul i flera år är Johanna Stenius som nu har sagt upp sig, delvis på grund av pendlingssituationen.

– Det känns som en enorm lättnad, säger hon.

Av 844 tåg, under rusningstid på vardagar, på sträckan mellan Uppsala och Stockholm var mer än en fjärdedel av tågen inställda mellan den 2 och 19 januari.

– När jag kom till stationen i morse lyste hela avgångstavlan röd, säger Johanna Stenius.

Pendling i Uppsala län

”Tråkigt att det ska vara avgörande”

I åtta år har hon pendlat mellan hemmet i Uppsala och jobbet i Stockholm.

– Det har egentligen aldrig varit bra, men det har varit bättre och sämre i perioder. Men de två senaste åren har de varit jättedåliga.

De återkommande tågstrulen har gjort det lättare för Johanna Stenius att ta beslutet att byta till ett jobb på hemmaplan.

– Jag älskar att jobba i Stockholm men i ett övervägande kring två arbetsmöjligheter så vinner den som ligger i Uppsala. Men det känns tråkigt att den här typen av pendlingssituation ska vara avgörande, förklarar hon.

Därför har SJ flest inställda tåg

Av antalet inställda tåg i januari så har SJ flest tåg. Det beror bland annat på att man infört extra avgångar, det menar lokföraren och systemutvecklaren Thomas Tydal.

– Man hade ju tänkt att utöka trafiken i december, men vintern blev ovanligt kall och fordonen gick sönder, säger han.

SJ svarar SVT i ett mejl att anledningen till att tågbolaget reducerat trafiken är att man behövt ”komma i kapp med fordonsunderhåll”.

”Vilket vi har hamnat efter i på grund av att det har varit en ovanligt kall och långvarig vinter i hela landet. Vi har reducerat trafiken under en längre period nu för att undvika att ställa in avgångar med kort varsel”, skriver SJ.

Antal inställda tåg per bolag

SJ

Antal avgångar: 281

Antal inställda avgångar: 164

SL

Antal avgångar: 333

Antal inställda avgångar: 10

Mälardalstrafik

Antal avgångar: 230

Antal inställda avgångar: 50

Tidsperiod: Vardagar mellan 2-19 januari, mellan klockan 06-09 samt 16-19.

Källa: 1409.se som inhämtat siffror från Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pendling i Uppsala län

Mer i ämnet