99-årig kvinna lurad av falsk polis

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagseftermiddagen larmades polisen till stadsdelen Nåntuna i Uppsala efter att en äldre kvinna blivit utsatt för bedrägeri av en maskerad man.

Den 99-åriga kvinnan har berättat att hon fick ett telefonsamtal om att hon blivit utsatt för en id-kapning, och att polisen skulle komma till hennes bostad.

Därefter har en maskerad man, som utgett sig för att vara polis, kommit hem till kvinnan och tagit både kontanter och smycken till ett större värde.

– Det är ett vanligt modus av dessa typer av gärningsmän, att de uppger sig ringa från polisen eller banken, säger Magnus Jansson Klarin på polisen.

”Prata med äldre”

Kvinnan ska inte ha blivit fysiskt skadad i samband med händelsen. Ingen är i nuläget misstänkt.

– Det kan vara på sin plats att prata med sina äldre om att det här förekommer. Man ska vara kritisk till om någon påstår att du blivit utsatt för brott. Polisen kontaktar aldrig någon på det sättet som den här kvinnan blivit, säger Magnus Jansson Klarin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.