Besiktningarna gör att man kan slippa de livsfarliga rishögarna, menar Simon Nordlund från Ärentuna som äger två Epa-traktorer. Foto: Privat

Stor andel A-traktorer i länet har körförbud

Uppdaterad
Publicerad

Två tredjedelar av länets 870 A-traktorer har fått körförbud sedan regelförändringen i maj. Något som tyder på att de inte hade blivit godkända i en besiktning, enligt Transportstyrelsen.

I Uppsala län finns totalt 870 A-traktorer, och till skillnad från så kallade Epa-traktorer har A-traktorerna inte varit besiktningspliktiga förrän den 20 maj 2018.

Då infördes de nya besiktningsreglerna, som är en anpassning till EU-lagstiftningen och som ska öka trafiksäkerheten.

När de nya reglerna trädde i kraft fick nära åtta av tio av landets A-traktorer körförbud, totalt 12 213 stycken. Även i länet var det många som missade de nya reglerna, här fick 547 av 870 fordon körförbud i maj.

Att så många missade besiktningen tror Transportstyrelsen är en indikation på att traktorerna är i dåligt skick.

”Livsfarliga att åka i”

SVT Uppsala har tidigare träffat A-traktor-ägare i Björklinge som varit kritiska till de nya reglerna.

Jesper Wilander och Simon Nordlund framför en Epa-traktor. Foto: Privat

– Det är bra att de inför nya regler som gör att det blir säkrare att köra i trafiken, men det dåliga är ju att om den inte går igenom så får man körförbud och det är ju inte så jävla kul.

Men Simon Nordlund från Ärentuna utanför Uppsala äger två Epa-traktorer som han nyligen har besiktigat, och han ser positivt på besiktningskraven.

– Många Epa-traktorer blir risiga om man inte tar hand om dem. Med besiktning kan man slippa rishögarna som är helt livsfarliga att åka i, säger han.

Så många A-traktorer finns i länet

I mitten av maj fanns det 870 registrerade A-traktorer i länet.

Enköpings kommun: 164

Heby kommun: 117

Håbo kommun: 30

Knivsta kommun: 45

Uppsala kommun: 269

Tierp kommun: 104

Älvkarleby kommun: 19

Östhammars kommun: 122

Den 20 maj infördes även nya besiktningskrav för bilar vilket inneburit att flera fordon har fått tidigarelagd period för besiktning. Sammanlagt har 1 542 fordon i länet fått körförbud.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.