Region Uppsala vill minska beroendet av hyrpersonal. Foto: TT

Ackis utökar med 54 specialistsjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

54 nyutbildade specialistsjuksköterskor börjar jobba på Akademiska sjukhuset i Uppsala efter sommaren. Region Uppsala hoppas att satsningen ska göra yrket mer attraktivt, och minska beroendet av hyrpersonal.

Genom en satsning av Region Uppsala har sjuksköterskorna utbildats till specialistkompetens under en ettårig utbildning med studielön. Och betald specialistutbildning är något Region Uppsala behöver fortsätta att satsa på, menar Vivianne Macdisi (S), sjukhusstyrelsens ordförande.

– Vi behöver fortsätta satsa på betald specialistutbildning för sjuksköterskor och utbilda fler om vi ska lösa problemen. Det kommer att göra vårdyrkena mer attraktiva, korta köerna och förstärka vården i Uppsala län, säger hon i ett pressmeddelande.

Antalet tillsvidareanställda specialistsjuksköterskor på Akademiska sjukhuset har nu utökats med 6 procent. Och ambitionen är att på sikt minska den inhyrda personalen på sjukhuset.

Mer om studielönsplatserna

Under höstterminen 2017 och vårterminen 2018 har 59 medarbetare erhållit studielön. Studielönsplatserna fördelades inom följande inriktningar: Operation, intensivvård, anestesi, psykiatri, barn och ungdom, ögonsjukvård, akutsjukvård och ambulanssjukvård.

Inför höstterminen 2018 har Akademiska sjukhuset erbjudit 60 medarbetare studielön under utbildning till specialistsjuksköterska. Studierna som påbörjas är på hel- eller halvfart. I huvudsak utges 100 procent studielön. Inför höstterminen har även studielön för specialistutbildning till barnmorska erbjudits.

Källa: Region Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.