Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vänta inte till sista sekund, gå till apoteket tidigare” säger Maria Wanrud på Läkemedelsverket. Foto: Lina Yakoub/SVT

Adhd-medicin slut i hela landet – Läkemedelsverket: ”Vänta inte till sista sekund”

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedlet Intuniv som används för att behandla adhd hos barn och ungdomar är restnoterat i hela landet.

Enligt Läkemedelsverkets prognos så ska medicinen Intuniv åter finns tillgänglig tidigast i mitten av mars. Maria Wanrud, gruppchef på Läkemedelsverket rekommenderar att hålla sig uppdaterad via sin läkare eller Läkemedelsverkets hemsida.

Två av fyra doser av Intuniv tillgängliga

Sedan några veckor tillbaka finns dock två av doserna tillgängliga, av totalt fyra. De tillgängliga doserna är 2 milligram och 3 milligram.

Det farmaceutiska företaget Takeda, som producerar Intuniv, har tidigare skrivit i ett pressmeddelande att restnoteringen handlar om ”tillverkningsrelaterade orsaker.”

Läkemedelsverket: ”Kontakta läkare”

Maria Wanruds bästa tips för att hantera läkemedelsbristen är att inte vänta tills sista tabletten är slut, utan besöka ett apotek i god tid.

– Två av fyra styrkor är tillgängliga, och sedan kan det bli aktuellt med att byta läkemedel tillfälligt. Vi råder användare att ta kontakt med sin läkare, säger hon.

I klippet: Maria Wanrud svarar på varför det är brist på Intuniv och vad man som användare kan göra

ANVÄNDNINGEN AV INTUNIV

År 2022 fick 16 000 personer Intuniv utskrivet, att jämföra med de 180 000 personer som fick centralstimulerande adhd-medicin, exempelvis Concerta.

I Uppsala län fick totalt 996 patienter Intuniv under 2023.

Källa: Socialstyrelsen, Region Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.