Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: hör varför advokaten Johanna Bratt anser att ärendet är komplext. Foto: SVT

Advokaten: ”Familjen har försatts i en desperat situation”

Uppdaterad
Publicerad

Efter sex år i Sverige har Battal Battaloglu på grund av Säpos bedömning blivit nekad arbetstillstånd – trots att hans uppehållstillstånd förnyats. Enligt advokaten Johanna Bratt har Battal och hans familj försatts i en hopplös och desperat situation.

Advokaten Johanna Bratt arbetar specifikt med asylfrågor och anser att det är ovanligt att personer inte beviljas arbetstillstånd samtidigt som uppehållstillståndet beviljas.

– De kan inte utvisas till sitt hemland. Jag har svårt att se vinsten i att inte låta dem arbeta trots förlängt uppehållstillstånd, säger Johanna Bratt, advokat på Asylbyrån.

Får inte etablera sig i Sverige

Migrationsverkets motivering kring beslutet handlar om att Battal Battaloglu inte ska kunna etablera sig i Sverige – samtidigt som han inte kan utvisas till Turkiet på grund av risk att fara illa.

Enligt Johanna Bratt behöver Säkerhetspolisens bedömningar om att en person inte ska kunna etablera sig i Sverige inte nödvändigtvis behöver röra personen i fråga. Hon berättar att Säpo kan utgå från olika infallsvinklar när sådana bedömningar görs.

Säpo svarar

Säkerhetspolisen säger till SVT att de inte kommenterar enskilda ärenden, men berättar att de fungerar som en remissinstans till Migrationsverket i sådana ärenden – som sedan tar beslut om uppehållstillstånd samt arbetstillstånd.

”Går emot grundläggande principer”

– Det som bekymrar mig som advokat är att personen får näst intill obefintlig insyn i Säkerhetspolisens utredning – trots att den är avgörande för utfallet, säger Johanna Bratt.

I klippet ovan: Hör henne berätta mer om ärendet och varför det är komplext.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.