Bråte och brandrök. Den stora branden utanför Enköping förstörde flera byggnader på en hästgård i Härkeberga. Foto: SVT

Ägaren till hästgården: ”Tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter storbranden i Härkeberga ryker det fortfarande från brandresterna. Det stora ridhuset klarade sig.

Det pyr från brandresterna vid den gråmålade hästgården. På ena korsidan till ridhuset syns svart sot, men ägaren och bekanta som samlats på gårdsplanen konstaterar att byggnaden klarat sig och att skadorna förmodligen hade blivit större om räddningstjänsten dröjt och vinden kommit från ett annat håll.

Grannar som SVT pratar med säger att gården byggts upp från rejält nedgången till en modern hästgård med ett jätteridhus,  inbyggd skrittmaskin, maskinhall med mera. Nu är ingen verksamhet i gång och några hästar syns inte till.

– Tragiskt, säger en av ägarna när han tittar på brandresterna och går sedan upp mot det stora boningshuset som inte ser ut att ha fått några synliga skador. Han vill inte bli intervjuad vidare.

Samma ord, tragiskt, använder en granne, vars barn larmade räddningstjänsten när hon såg hur lågor slog upp från hästgården.

Klippet: Se förödelsen på gården dagen efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.