Bengt Ågerup grundade bland annat läkemedelsbolaget Q-med. Foto: SVT

Hans privata skatteskuld kan vara den största i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverkets krav mot Uppsalaentreprenören Bengt Ågerup kan vara myndighetens största mot en enskild privatperson någonsin i Sverige.

– Mig veterligen är det det högsta belopp som en privatperson blivit upptaxerad med i Sverige, säger Jan Sundman, skatterevisor på Skatteverkets insats för utlandstransaktioner till Nyhetsbyrån Siren.

Bengt Ågerup krävs på drygt 1,2 miljarder kronor i ytterligare skatt och skatteböter av Skatteverket. Kravet baseras på de aktieavyttringar och kapitalinkomster som han inte deklarerat för i Sverige för under 2011-2013.

Ågerup menar själv att han är skattskyldig i Frankrike, men Skatteverket tar fasta på hans fortsatt starka anknytning till Uppsala och Stockholm, enligt nyhetsbyrån Siren.

Revisorn: Ska beskattas i Sverige

– Om han skulle överklaga så är det självklart domstolen som fattar det slutliga beslutet. Men vi skulle inte gå till beslut om vi inte var övertygade om att han ska beskattas i Sverige för de här beloppen, säger Jan Sundman.

Bengt Ågerup, som är skriven på en adress i Genève, grundade läkemedelsbolaget Q-Med i Uppsala 1987.

SVT har sökt Bengt Ågerup.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ågerups skattetvist

Mer i ämnet