Bengt Ågerup förlorade sin överklagan i Förvaltningsrätten. Foto: SVT/TT

Domen mot Ågerup: Miljardsmäll står fast

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalaentrepenören Bengt Ågerup drabbas av en miljardsmäll, då han undanhållit uppgifter i sin skattedeklaration. Det slog Förvaltningsrätten fast idag.

Idag, den 11 juni, kom domen från Bengt Ågerups överklagan i Förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten har dömt åt Skatteverkets favör, och skriver i domen att Ågerup är beskattningsbar i Sverige.

– Domen går i Skatteverkets linje, säger Klas Innerstedt som är rådman.

En stor del av summan pengar kommer från försäljningen av företaget Q-Med och förvaltningsrätten menar att kapitalvinsten på 2,8 miljarder ska beskattas.

– Exakt vilken summa som han ska betala i skatt, det vet inte vi på domstolen. Det vi provar är bara skattefrågorna, det vill säga om han ska beskattas eller inte, säger Klas Innerstedt.

Upptäcktes 2015 av Skatteverket

Det hela började i februari 2015 när Skatteverket undersökte Ågerups tillgångar. Skatteverket upptäckte att Ågerup undanhållit uppgifter i sin skattedeklaration och därefter kom beskedet. 1,2 miljarder skulle betalas in till Skatteverket, en historiskt hög summa.

Orsaken bakom den stora summan är försäljningen av det Uppsalabaserade medicintekniska företaget Q-Med. Skatteverket menar att när Ågerup sålde sin andel av företaget så skulle det ha beskattats i Sverige, men det gjordes aldrig. Ågerup hävdar att han sen 1996 är bosatt i Schweiz och därmed inte ska betala skatt i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ågerups skattetvist

Mer i ämnet